“Spot Reduction” adalah DONGENG !

dieta-para-perder-barriga1

Pernah terfikir atau terdengar ada yang mengadu,

“Macam mana nak buang lemak peha sini?”

“Macam mana nak buang lemak lengan tangan sini?”

“Isyk! susahnya nak kempiskan perut!”

“Apa senaman yang sesuai untuk buang lemak area sini?”

Kan?? Mesti selalu terdengar atau selalu mengeluh tengok keadaan badan yang kurang sempurna itu, Akan tetapi adakah benar kita boleh sasarkan pembakaran lemak kepada bahagian-bahagian yang kita mahukan tanpa menjejaskan bahagian lain??

Dalam nama lain, ini di panggil “Spot Reduction”. Sememangnya soalan seperti ini kerap ditanya dan menjadi isu kepada mereka yang merancang ingin menurunkan berat badan. Kerana di dalam proses penurunan tersebut, terdapat bahagian-bahagian majoriti yang masih menampung/menyimpan lemak degil seperti di bahagian bawah lengan, perut, peha & punggung (bagi kaum wanita) dan perut (bagi kaum lelaki). Ataupun, bagi mereka yang tidak mempunyai masalah berat badan akan tetap mempunyai bahagian badan yang tidak berapa “tone up”, jugak akan merasakan isu ini adalah isu yang susah bagi mereka menyelesaikannya.

Di pengakhirnya mereka akan mencari mesin-mesin atau ubat/krim yang dikatakan mampu membantu memecahkan di kawasan-kawasan degil tersebut.

Jadi, adakah Spot Reduction ini relevan sebenarnya ?

Read More

Takut Gemuk Ketika Bercuti ?

logo-cutisekolah

Setiap kali cuti sekolah atau cuti panjang bersambung-sambung, mesti ramai keluarga yang akan plan balik holiday sama ada pergi jalan-jalan ke tempat orang atau balik kampung. Di antara aktiviti paling menyeronokkan bersama keluarga selain dari mandi laut, pergi melancong atau pergi shopping, eh, mestilah pergi jalan-jalan cari makan kan?

Bila dah seronok makan bersama keluarga, dia lupa bahawa setiap makanan yang di makannya semestinya yang tinggi kalori dan tidak sihat untuk badan terima. Dah masuk hari ke 3 barulah mula rasa bersalah dengan badan sebab tiba-tiba jer seluar jeans atau baju mula sendat. WOW! 3 hari baru..

Satu kilogram berat tubuh lebih kurang dengan 7000-7700kcal. Jadi untuk menurunkan paling tidak sekilo seminggu, you kena distributekan at least sehari 1000kcal di bakarkan, gila tak ? Jadi kalau tak nak gila macam tu, you kenalah berhati-hati setiap kali masukkan makanan dalam mulut. Belajar makan ikut keperluan badan & tambah sedikit sekiranya anda memang seorang yang aktif. You boleh kira keperluan BMI, BMR & DCR melalui website ini.

Read More

dianesera.com dalam proses kemaskini. harap maklum.

under-construction1

Jarak antara posting blog yang terakhir dengan posting hari adalah teramatlah jauh. Feb 2015 dan Sept 2016. Bayangkan gap nyer yang melampau2. Bukan apa, betol2 belum berkesempatan mencari masa untuk blogging sejak tanggungjawab semakin banyak. Even rehat sendiri pon tak cukup. Tapi harini kerah jugak badan ni check apa yang berlaku kat my website yang dah lama bersarang. Toksah cakaplah, segala sarang sampah banyak betol kena clear kan. Dari tengah hari buat sampailah tengah malam pukul 1 pagi sekarang ni. Ini pon mata dah separa tutup. HIHIHI.

“Ya Allahhh..permudahkanlah urusanku dalam sambung menulis blog ni sesungguhnya banyak yang I nak kongsi dengan semua. Terlalu banyak kebaikkan yang I nak all my readers tahu sepanjang penulisan blog I nanti, terutama kaum2 wanita.”

Read More

Kisah Inspirasi JK1M S3 (Mommy Mona)

5 smaller

 SIAPA SAYA?

Nama saya ialah Malmona Wahat, berusia 59 tahun & merupakan isteri serta ibu kepada 3 org anak. Bercerita mengenai kesihatan mommy, mommy merupakan penghidap hypertension (under medication & diabetes (mild). Kalau dulu, mommy memang tiada langsung pengetahuan mengenai kesihatan, apatah lagi pasal fitness & sehubungan dengannya. Ada lah juga jaga makan sikit-sikit, dan jogging petang2 kat stadium, tapi semuanya tidak konsisten & hasilnya agak mengecewakan.

Read More