Author

Diane Sera

Browsing

Online Group Training: Si Kering Vs Si Gedempol

Raikan perbezaan mereka yang terlalu kurus dan yang terlalu berisi.

Betol! Kecantikkan itu memang datang dari pelbagai sudut dan bentuk kan? Akan tetapi kecantikan tubuh badan sahaja tidak memadai kalau kesihatan dalaman kita tak dipelihara dengan betul.

Tak ramai tahu jadi si Kurus itu adalah satu penyeksaan dan ramai sahaja lebih gemar pandang serong pada mereka yang berlebihan berat badan. Di sini Coach DS nak bukak minda korang untuk selami isu-isi yang dialami oleh  si Kurus & si Gemok dalam harian hidup mereka:

Si Gedempol (berlebihan berat badan):
1) Asal shopping baju jer, mesti susah cari size besar. Dah pusing-pusing 3-4 shopping malls, payah benar nak ada size. Kalau ada size pon, design baju huduh amat. Kadang-kadang terpaksa ajelah beli sebab tiada pilihan lain. Sedihh..sob..sob..sob.. Tu belum promoter baju buat muka mintak pelempang sebab rasa susah nak layan si gedempol ni cari size.

2) Bila naik kapal terbang atau public transport, orang keliling akan bagi pandangan “isyhk si gemok ni, makan ruang betol!” dan ramai akan cuba cari tempat lain supaya tidak duduk dekat dengan si gedempol ni.  Memang tak selesa bila si gedempol terpaksa berselit dalam public transport nak-nak waktu peak hour. Berkicap ketiak wa cakap sama lu!

3) Masalah kesihatan? Ape tu?? Tak payah cakap laahhh hakak abang oiii.. Pernafasan pon dah bunyi macam semput, demam/tak sihat badan tu memang selalu. Lemau, lemah, lembik, you named it! semua ada! Penyakit kronik tu kena cerita chapter seterusnya, macam-macam hal. Ada yang sampai tak mampu berikan zuriat dan diugut untuk diceraikan.

4) Pergerakkan macam siput panjat gunung Kinabalu, very lah the seloowww motion. Buat apa kerja selow dan cepat penat. Mood swing segala bila orang keliling membawang pasal prestasi kerja yang tak berapa cemerlang tu. Tak ramai bos berkenan nak ambik staff buat kerja slow motion dan selalu mintak cuti sakit. Tu belum kena jaga orang tua sakit/anak/suami/isteri/oku kat rumah. Lagi perlukan kecergasaan bergerak sana sini.

5) Bau badan toksah cakaplah..Mandi 5x sehari pon badan kuat berpeluh dan berbau. Baju maintain basah peluh memanjang. Biasalah, lagi berat seseorang tu, lagi banyak dia bergerak, lagi senang pembakaran kalori berlaku. Tu yang berkicap memanjang.

6) Waktu makan atau beli makanan, mesti ada langau lalat beruk tegur: “Larrr..patutlah badan gemok. Kau makan ker melantak ni? Diet lah weehhh!! Badan dah macam nak meletup!.” Tapi kang bila time si gedempol diet, beruk berbunyi: “Wow! kau tengah dieett kerrr?? diet macam mana pon, macam tu jelah kembang aku tengok badan kau..”

7) Rasa insecurities dengan badan sendiri setiap kali tengok badan orang lain tiada masalah berat badan. Nak-nak bila pergi gym ker, hari terbuka sekolah anak ker, tertengok gambar artis ker. Sure akan kondem rupa diri sendiri. Pegi lari nangis belakang ceruk peti ais mengenangkan penyesalan badan gemok. Sejam kemudian, dari duduk belakang peti ais, mula lah dia duduk depan peti ais cari apa yang boleh di kunyah.

8) Hubungan intim dengan pasangan jadi tak power! Ehem ehem..ni kisah orang dah kawen saje…. Si gedempol ni tak larat nak bertahan lama sebab hubungan intim perlukan kadar ketahanan jantung yang tinggi. Boleh meletop jantung kalau tak berjaga-jaga.

9) Sentap gila bila budak 3tahun panggil GEMOKNYA DIA! Ye lahh..bukan niat budak tu nak cari nahas, dia cuma expresskan apa yang dia nampak & perkara dia baru belajar. Nak tambah garam pada luka lagi bila budak tu tanya kat mak dia: “Mama kenapa pakcik tu gemok sangat? Dia makan banyak sangat ker? Dia tak exercise?”.. Si hemak pon speechless tak tahu na jawab macam mana.

10) Bila si gedempol balik kampung, topik paling hot antara adik beradik, mak pak sedara, jiran sekampung adalah betapa makin besarnya badan sipulan ni. Hummm…Membawang time!!

Si Kering (kurang berat badan):
1) Naik menyampah dengar netizen suka cakap:”Untunglah kau, makan banyak banyak badan maintain kurus saje..” Tapi dorang tak tahu kolesterol & visceral fat si kering ni tinggi yang senang diserang masalah jantung. Luaran  mungkin nampak kurus, tapi kat organ dan saluran darah, lemak bertepek tepek.

2) Terpaksa makan mengalahkan jembalang hanya nak pastikan berat badan tak makin turun. Sumbat macam macam dan sentiasa mengunyah. Di penghujung minggu, naik penimbang, rasa macam nak buat smack down tengok angka kat penimbang maintain kurus keping!

3) Ayat pertama bila orang jumpa si keping ni adalah “Kenapa kau makin kurus / kenapa kau kurus sangat ni?? Kesiannn.. Tak cukup makan ker macam mana??” Perrghhh.. Nak aje sekop kepala orang tu dengan kain Pak Lebai yang seminggu tak berbasuh tu. Kau tak mengerti maksud METABOLISMA TINGGI KER??

4) Paling menyampah cari kasut atau jam! sebab takde size yang bersesuaian. Dahlah baju kena pakai size budak! Takkan nak pakai kasut & jam size budak?! Bertambah gila bila setiap bulan size badan makin menyusut. Pakai semua menda nak terlondeh sampai kena ikat dengan getah sayur atau pin dengan pin lampin budak. Tragis.

5) Aset tak melimpah! Takde daya tarikan langsung. Leper sekeping papan saje. Pakai apa baju semua tak cantik. Kawan berlawanan jantina tengok pon xde selera nak pikat walaupun dah dress up se cun Neelopa.

6) Bila naik kereta sesak, selalu dipaksa duduk atas riba. Wehh! Apa korang fikir dia kanak-kanak bawah umur ker apa? Bila pegi restoran, kadang-kadang disuruh order kids plate sebab takut tak habit. Pergh, menyirap!!

7) Asal sakit atau kena period pain jer, selera terputus. Takde selera nak makan. Bila stress dan penat, tidur lebih penting dari makan.

8) Bila kawan-kawan sindir & cuba pegang pegang nak rasa isi atau tulang, kemudian gelakkan sebab dorang rasa skinny ni jokes, si kering ni sebab taknak hilang kawan, terpaksa jadi sporting & gelakkan diri sesama dengan kawan. Bab kalau angin tiup boleh terbang tu, dah immune dah jadi bahan lawak.

9) TALI PIGGANG JANGAN PERNAH LUPA BILA NAK PAKAI SELUAR JEANS!

10) Terlupa diri sendiri keping kalau tak tengok gambar or cermin diri sendiri. Kalau berada dikeliling orang yang mengadu badan gemok, terasa awkward disitu…

==========================================================================================

Mendapatkan berat badan yang ideal bukan mudah bagi seseorang. Dan boleh jadi tekanan dalam hidup mereka.
Di sini Coach DS mereka bentuk program online coaching khas bagi mereka yang bertahun hidup dalam dilema berat badan tidak ideal.

Akan dibuka bagi batch seterusnya tidak lama lagi.

Whatsapp 0177022420 untuk dapatkan keterangan lanjut.

VIP One To One Personal Training

Apa itu VIP One To One Training?

– Ia adalah satu program khas bagi korang perlukan panduan dari coach peribadi korang sendiri dalam mendapatkan khidmat program diet & senaman yang direkakhas berpandukan keperluan badan korang sendiri. Bermakna, Coach DS perlu mendapatkan sebanyak mana maklumat tentang kondisi terkini badan/kesihatan individu, tahap kecergasaan individu, habit  yang mempengaruhi keseluruhan lifestyle individu. Setiap badan berbeza keperluannya bagi mencapai tahap kesihatan yang optimum! Jadi, sangat penting untuk korang yang perlukan “special care” akan kesihatan korang melalui guidelines yang betol dari Personal Trainer / Jurulatih Peribadi yang berkualifikasi & berlesen secara legal.

Sebab kenapa korang perlu jadikan Coach DS sebagai Jurulatih Peribadi korang?

1. Coach DS akan bantu klien mencari arah.

Sekiranya korang rasa hilang arah (lost), korang sebenarnya tidak bersendirian. Ramai orang hanyut dalam perjuangan mengubah gaya hidup kepada lebih sihat ni. Yes! It’s a MENTALLY CHALLENGING TAW! Tanpa  pelan yang betol, rancangan yang strategik, hampir semua orang tidak tahu di mana mereka patut tuju (atau masih belum tahu macam mana nak mulakan?). Kehadiran Coach DS boleh mengubah semua itu dengan membantu korang jadi lebih fokus & jelas dengan jalan yang patut korang lalui demi mencapai sasaran sebenar.  Later on, sebaik sahaja korang dapat momentum, Coach DSakan aturkan langkah-langkah yang kecil tetapi bersesuaian/ideal dengan kemampuan masing-masing dan memastikan korang mampu follow the momentum tanpa hanyut ke Laut China Selatan cepat sangat.

2. Coach DS sememangnya akan bantu korang mencapai potensi  terbaik korang!

MUngkin benar korang rasa korang boleh buat sendiri dan mampu capai apa yang korang nak. Akan tetapi, dunia kesihatan & kecergasan ini begitu luas & liar untuk diterokai! Kerja Coach DS adalah memastikan korang yang memang serius nak teroka bidang ni dengan sangat mendalam tanpa tersesat, sentiasa “on track”  dan memotivasi mental korang kasi pecah habis-habisan bagi memastikan korang “all out dan tahu potensi X-factor yang tersorok dalam diri korang. Percayalah, setiap manusia diciptakan mempunyai kehebatan masing-masing. Never underestimate yourself!

3. Bagi memastikan korang memberikan tumpuan kepada apa yang lebih utama

Sebaik sahaja korang “on track” dalam mengejar sasaran korang, Coach Ds akan sentiasa berada disisi korang dalam membimbing dan memberi penjelasan tentang matlamat khusus korang dan pastikan korang fokus pada apa yang penting dahulu. Sangat mudah sebenarnya untuk korang keliru mana satu “KEMAHUAN” dengan  “KEPERLUAN”, jadi tugas Coach DS awal-awal lagi akan pecahkan segala strategi supaya korang boleh tumpukan pencapaian matlamat satu persatu sepanjang “fitness journey” korang. Baru lah kurang rasa terbeban sebab fitness is fun!

4. Coach DS akan buat korang rasa bertanggungjawab terhadap badan korang sendiri

Ramai yang memasang impian untuk kurus lah, fit lah, kuat lah dan macam-macam lagi. Akan tetapi setiap impian tu selalu tertangguh, ibarat hanya seperti Angan-Angan Mat Jenin sajalah. Akan tetapi, bila korang dah mula jadikan Coach DS sebagai jurulatih peribadi, korang akan di”SEBAT” untuk realisasikan segala impian yang korang nak. Fantasy to become reality! Korang nak, korang kena usaha tapi Coach DS akan bimbing macam mana nak dapatkan! Bila tanpa jurulatih, lebih gemar cakap kepada diri sendiri, Ah! Esoklah aku start” – dan kita semua tahu esok pun belum tentu akan bergerak! Kerja jurulatih sebenarnya termasuklah akan menjadi pembisik hati nurani korang, bagi sokongan yang kuat untu bertindak sekarang! Kasi bakar jiwa yang meronta tu! Walk with the talk!

5. Masa lebih jimat, fleksible & kurang tekanan

Ada jurulatih peribadi ni ia mempercepat kejayaan korang, bantu korang bergerak dari titik A ke B lebih cepat berbanding dari gerak sendiri – dan mengurangkan tekanan korang dari berfikir apa perlu buat pada langkah seterusnya, betul tak? Banyak manfaat yang korang dapat dari perkongsian pengetahuan dan pengalaman jurulatih korang, serta pelan langkah demi langkah yang akan membantu korang membina, dalam masa yang sama  mampu bukak mata / minda korang akan luasnya bidang kecergasan & kesihatan ini. Banyak benda menarik yang boleh dibelajar dengan Coach DS.

6. Coach DS bantu korang tingkatkan keyakinan dan buat korang sentiasa rasa bermotivasi

Acapkali korang bergelut dengan rasa rendah diri sendiri, sangat senang korang akan rasa “demotivated” dan hilang keyakinan terhadap kebolehan korang sendiri. Dengan tarik balik korang kembali ke jalan yang betul, tugas Coach DS akan pastikan korang temukan semula keyakinan dan motivasi yang korang perlukan untuk berdiri semula!

7. Coach DS akan latih otak korang seperti seorang JUARA !

Semua atlet (termasuk atlit dunia pun) mempunyai jurulatih untuk melatih badan mereka, tetapi apa yang benar-benar memjadikan seseorang sebagai juara adalah “MINDSET”mereka. Jika korang nak capai menang dalam capai sesuatu sasaran, korang WAJIB berfikir seperti CHAMPION – dan kerja Coch DS jugak termasuklah melatih otak korang untuk melakukannya dengan tepat seperti seorang juara.

8. Coach DS cuba selami & bantu memahami diri korang dengan lebih baik dan kenal pasti kelemahan korang

Salah satu kunci bagi membuka kunci potensi korang ialah memahami dengan lebih jelas tentang diri sendiri, apa yang membuatkan korang rasa lemah tiada keyakinan diri, dan apa yang menjadi penghalan kepada sasaran korang. Coach Ds akan berusaha cuba menggali lebih mendalam ke dalam jiwa korang sendiri dan menganalisis kekuatan, kelemahan, bertujuan untuk penambahbaikan. Bila korang benar-benar memahami diri sendiri, lebih dekat usaha korang dalam mencapai ke arah sasaran yang korang impikan.

9. Korang dapat mengelakkan sebarang kecederaan atau kemalangan ketika bersenam

Jika korang orang baru dalam senaman atau rasa terdapat beberapa pergerakkan yang korang bat tu rasa menyakitkan, adalah wajar memberitahu Coach DS apa masalah yang korang hadapi ketika melakukan senaman. Coach DS akan memastikan korang melakukan senaman dengan cara yang selamat dan berkesan. Proses belajar teknik senaman yang betul mampu meningkatkan hasil korang jadi lebih cepat dan mencegah sebarang kecederaan dan kemalangan ketika bersenam.

10. Senaman boleh dijadikan sebagai rawatan penyakit atau pengukur prestasi dalam sukan spesifik

Senaman juga bermanfaat bagi mencegah atau merawat banyak penyakit peringkat awal NCD seperti kencing manis, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi, termasuklah masalah kesihatan lain-lain. Walau bagaimanapun, bagi klien yang dalam rawatan perubatan atau pemantauan doktor, semestinya memerlukan langkah berjaga-jaga tambahan oleh jurulatih. Coach DS adalah seorang Terapi Senaman yang berpengalaman menguruskan klien-klien yang mempunyai pelbagai masalah kesihatan melalui  program-program khas yang dirancang mengikut keperluan pesakit bagi menjamin keselamatan klien dan memberikan pengalaman senaman positif. Coach DS juga berkelulusan Sains Sukan boleh merekabentuk program kecergasan khusus untuk atlit-atlit sukan spesifik, yang akan meningkatkan prestasi dalam sukan dan mengurangkanmasalah kecederaan ketika bertanding.

==============================================================================================

Program yang ditawarkan oleh Coach DS:

– Pengurusan Berat Badan (kurangkan berat badan/lemak badan/kolesterol, tambah berat badan, toning & contouring, tambah otot, dll)
–  NCD (Non-Communicable Disease) yang masih berada di peringkat awal (darah tinggi, kencing manis & obesiti)
– Latihan peribadi bagi golongan khas seperti orang tua, kanak-kanak & mempunyai kecacatan/kekurangan fizikal kekal
– Latihan Conditioning bagi ibu lepas bersalin, ibu menyusukan anak & ibu mengandung (termasuk yang merancang untuk mengandung)
– Latihan meningkatkan prestasi para atlit
– Khusus untuk klien wanita yang mencari Coach wanita
– Latihan peribadi dalam kumpulan kecil (kurang dari 4orang)
– Perkhidmatan jurulatih datang ke rumah (sekiranya klien mempunyai kemudahan barang-barang latihan tersendiri)
– Program juga boleh dijalan secara “online” personal bagi mereka yang tinggal luar kawasan

Program ini boleh di lakukan secara ONLINE atau OFFLINE

Jadi sekiranya korang berminat, whatsapp terus Coach DS & katakan “Saya berminat dalam program VIP Training Bersama Coach DS” sekarang & tinggalkan email korang.

Jangan bertangguh lagi.
Orang lain dah banyak progression, korang bila lagi??

Syarat nak berlatih dibawah bimbingan Coach DS?
Strong mentally prepared..
If you think you are tough enough,
Then I welcome YOU to try train under me.

Salam sayang dari, 
Coach Diane Sera
Certified Exercise Therapist & Personal Trainer korang

 

Panduan Pemakanan Sihat Ketika Hamil

Cakap pasal berpantang dengan makanan, bukan perlu di tekankan selepas bersalin saja, tapi ketika hamil & sebelum hamil pon kita dah patut berpantang dalam pemilihan makanan, demi kesihatan diri kita sendiri & bayi yang sedang “underconstruction” dalam perut kita. Ada orang, sebelum dia hamil, dia pulun betul-betul jaga makan sebab tak nak berat badannya naik tapi bila hamil dia main belasah semua makanan. Ada orang pulak, sebelum & ketika hamil, memang bedal jer apa-apa, memang tiada beza sebelum dan selepas…hihihihi… Anda yang mana satu??

Takut Gemuk Ketika Bercuti ?

Setiap kali cuti sekolah atau cuti panjang bersambung-sambung, mesti ramai keluarga yang akan plan balik holiday sama ada pergi jalan-jalan ke tempat orang atau balik kampung. Di antara aktiviti paling menyeronokkan bersama keluarga selain dari mandi laut, pergi melancong atau pergi shopping, eh, mestilah pergi jalan-jalan cari makan kan?