Author

Diane Sera

Browsing

Resepi Ayam Blackpepper

Bahan – Bahan:

Ayam (salut dengan sedikit serbuk kunyit & garam)
Bahan tumbuk (bawang merah, bawang putih, halia, lada hitam)
Sos lada hitam
Air
Daun bawang / capsicum hijau

Cara Penyediaan:

  1. Goreng ayam dalam air fryer hingga garing
  2. Tumis air semua bahan tumbuk & sos lada hitam
  3. Masukkan ayam dan gaul rata
  4. Masukkan daun bawang dan biarkan hingga mendidih
*gambar sumber dari encik google

Sup Ikan Merah

Bahan – bahan:

Ikan merah
Bahan kisar (bawang merah, bawang putih, halia)
Bunjut sup ikan
Hirisan sederi & lobak merah
Air
Lada hitam – tumbuk
Sedikit garam
Daun sup

Cara Penyediaan:

  1. Masukkan semua bahan (kecuali daun sup) dalam periuk dan renehkan sehingga ikan masak
    *tak perlu tumis kerana ikan sudah mengandungi minyak ikan sendiri, biarkan bahan kisar tereneh dalam minyak ikan (kurangkan penggunaan minyak ketika berpantang)
  2. Akhir sekali setelah sup masak, tutup api & taburkan daun sup
*gambar dari sumber encik google

Rahsia Misi Montok Mantap (6 Minggu Online Coaching)

Dah mula rasa resah gelisah selepas balik dari “honeymoon” bersuka ria tanpa kisah pasal diet atau bersenam ?
Terasa berdosa yakmatt sampai blur tak tahu mana nak back on track pada fitness journey sendiri ?
Selalu tangguh-tangguh nak back on track sebab mencari semangat yang hilang?
Adoiiiiyaaiii… dah menyampah tengok rupa badan sendiri setiap kali tengok depan cermin..

==============================================================================================

HEEEYYLLPPPPP!! MAK BERTAUBATTT!!
Mesti korang tertanya-tanya macam mana nak back on track tanpa rasa nak tergelincir semula dari landasan setiap kali masuk hari ke 3 atau 4.. Bila dh tergelincir, mulalah frussttt level agong sampai benci kat badan sendiri. Bila benci mulalah korang start revenging / binging tak tentu pasal.

STOP IT, LADIES !
Calm down & control your emotional sebab Coach DS finally on kan online coaching Rahsia Montok Mantap : Edisi Back On Track bagi korang-korang yang dah mula sedar lepas balik honeymoon (tak kira lah lepas raya ker, lepas outstation ker, lepas attend 10bijik kenduri sehari ker, dll). Jadi gol program ini adalah untuk membimbing korang macam mana nak back on track dengan cara yang tidak menyeksakan. Body shaping/contouring & tummy cleanse diantara hot demanding dari ladies sepanjang Coach survey sebelum ni.

Apa kah benda yang korang boleh dapat dalam program online coaching selama 6 minggu ni ?
– Konfirm – konfirm korang dapat 6 minggu berturut-turut bimbingan professional dari Coach curvy korang ni yang tak pernah jemu mendidik ladies untuk rasa transformasi dari body barai ke body yang montok hot tip top meletop!

– Korang akan di bimbing untuk mula hidup dengan gaya hidup sihat & aktif yang selalu di amalkan oleh awek2 montok cun melecun. Bukan senang tau nak korek rahsia kecantikkan dorang.

– Jangan risau, group online coaching ni hanya untuk ladies saje, dapatlah korang berkenalan dengan geng2 ladies (pelbagai level fitness & pelbagai berat badan) untuk dijadikan geng2 seperjuangan sepanjang program. By the way, kalau korang rasa nak post gambo sexy mexy korang ker, no hal sis! Asalkan jangan encik abang kawan se’online’ terbukak group chat whatsapp ni sudah leww.

– Di sebabkan online coaching ni hanya fokus kepada kaum hawa, bukan setakat dapat belajar ilmu body shaping atau diet & senaman, Coach curvy korang ni memang suka gila sharekan info-info tentang kesihatan luar & dalam wanita. Kalau korang ada masalah kesihatan, no worries, memang ada sesi konsultasi yang Coach dah standby untuk kemudahan membantu korang achieve kesihatan optimum korang sepanjang program. Toksah malu-malu badak nak bertanya, kau lontarkan saje apa soalan yang berserabut dalam otak selama ni.

– Dan sudah semestinya Coach curvy kesayangan korang ni akan bagi pelan pemakanan & senaman edisi back on track supaya proses 6minggu korang lebih terurus & boleh konsisten sepanjang misi mengejar sasaran.

– Paling best & selalu Coach suka buat adalah bagi macam-macam GOODIES PERCUMA! Kalini Coach nak bagi free diet resepi, free panduan senaman secara visual, free jadual tracker harian & motivasi pembakar semangat tanpa had.

Jadi siapa yang sesuai join program ni ?
– Semua ladies tak kira apa pon kategori berat badan atau peringkat umur.
Paling penting korang kena kental & berdisiplin tinggi sepanjang 6minggu program.
Serious tak lama, percayalah. Alangkah ruginya kalau korang hot-hot cicken shits sepanjang on program.

Berapa yuran penyertaan ?
– Coach bagi harga kasih sayang RM235 kat korang. Investment berbaloi ! Bukan Coach cakap, tapi peserta-peserta yang pernah join program Coach, yang kata begitu. Hampir 99.9% semua berpuas hati sepanjang bimbingan.

Nak diskaun lagi ? No problemos chikas~
Korang bawak geng join sekali.
Register under satu nama (nama introducer) & introducer get RM10 off bagi 1kepala.
Contoh lah, kalau korang bawak:
– 5 geng = fee korang RM185
– 10 geng = fee korang RM135
– 20 geng = fee korang RM35
– Lebih 20 geng?? Coach bagi free jer kat korang~

Program ni ada hadiah ker?
– Takde lah yanggg…
Ni bukan program berbentuk pertandingan.
Korang bertanding dengan diri sendiri, old you VS new you.
Ok tak?

Program ni ada paksa beli apa-apa produk suppliment ker?
– Eheks!! Ni bukan program yang di sponsored mana-mana pihak suppliment.
Jangan risau, we do it natural way..

Ada guna gym ker kalau join?
– Tiada, edisi ni tanpa perlu ke gym.

Ada apa-apa peralatan yang perlu standby untuk join program ni?
– Line internet yang cantik, tak sangkut2 atau selooww..
– Penimbang ada komposisi dalaman badan (bodyfat, muscle mass, water mass, dll)
– Pita pengukur
– Sport shoes
– Diari fitness Instagram
– KECEKALAN & DISIPLIN DIRI

Bila program berlangsung & habis bila ?
– Pengambilan batch baru akan berlangsung pada 29/6/2018 sehingga 31/7/2018
– Program 6minggu akan bermula dari 1/8/2018  hingga 12/9/2018

Register sebagai early bird which is sebelum 8 Julai 2018?
Hadiah best menanti korang!

Nak join ?? Terus pergi ke link ni:
http://bit.ly/2Kykqwl
atau whatsapp Coach DS 0177022402

==============================================================================================

Jaga-jaga cik Salma..
Silap hari encik suami menggelupur balik kerja sebab nak terkam bini yang dah mirip Saloma..
Montok mantap tak boleh handle !
Hihihihi…

Kenapa Berat Tak Mahu Turun ?

“Dah diet, dah bersenam, tapi berat tak nak turun jugak!
Kalau turun pon 500gram, paling tinggi pon sekilo sebulan..”

Rengek si Bedah sambil mencampakkan penimbang nun jauh ke luar tingkap rumahnya.

Chillex Bedah~
Kalau turun sekilo dua sebulan pon syukur alhamdullillah. Masih dikirakan ada efforts lah nak turunkan berat kalau nak dibandingkan dengan Bedah dulu-dulu yang tiada kesedaran langsung. Jangan gopoh cepat sangat angkat bendera putih & pegi balas dendam bantai telan semua makanan balik. Sabaarrr~

Jom check balik dekat mana kesilapan efforts kita selama ni.

  1. Mungkin saya suka skip sarapan?
    Mungkin ya mungkin tak.
    Yang bermaksud:Ya: Ada orang yang skip sarapan tapi menggelupur makan waktu tengah hari macam tak pernah jumpa nasi setahun. Jadi habit macam ni cenderung untuk seseorang mengambil kalori berlebihan pada waktu makan seterusnya, mungkin tengah hari atau malam.

    Tidak: Jangan terlalu berpegang pada fakta skip sarapan, badan boleh gemuk angkara insulin atau gula dalam darah tak stabil. Tidak semestinya. Ada orang yang tak makan sarapan dan makan pada waktu yang seterusnya dengan pengambilan kalori masih didalam keperluan defisit beliau, masih boleh turunkan berat badan. Ini kita boleh ambik contoh diet Intermittent Fasting (skip sarapan & makan malam, hanya makan waktu lunch hour & petang). Yang ni korang kena study betol-betol sebelum nak apply. Silap apply merana badan.

  2. Mungkin saya suka makan malam / lewat malam ?
    Mungkin ya mungkin tak.
    Yang bermaksud:Ya: Makan berat dihujung waktu nak masuk tidur memang tak sihat. Sebabnya pencernaan menjadi terganggu bila makan berat & terus tidur. Suhu badan, insulin & gula dalam darah senang meningkat, jadi ini mengganggu jugak proses “pembakaran” lemak tersebut. Jadi cuba makan ringan atau jarakkan waktu makan dengan tidur paling tidak 3jam jaraknya dari dinner time korang.

    Tidak: Tidaklah isu besar mana pon sekiranya korang makan malam & go right straight to the bed after having dinner SEKIRANYA korang bersenam waktu malam. Ramai yang akan ambik post workout meal agak berat diwaktu malam & terus tidur. Mereka ni jaranglah kena pedih ulu hati atau masalah pencernaan semua tu. Kerana bersenam membantu meningkat kadar metabolisma menjadi lebih tinggi dari biasa, nak-nak korang yang bina otot. Jadi tidaklah effect besar mana pon kalau makan heavy sebelum tidur.

    Yang effect sangat perut membuncit / tak turun berat makan malam bila korang pegi bedal char kuew tiaw lah, mee goreng mamak lah, nasi kandar lah & lain-lain makanan tinggi kalori yang tak sepatutnya diambil bagi korang yang sedentary atau kerap sangat ambik large portion meals kemudian terus tidur. Again, proses pencernaan perlu dititikberatkan. Ia takde related dengan metabolisma korang, cuma bersenam ni membantu melancarkan proses pencernaan kita.

  3. Mungkin saya stress agaknya?
    Yang ni konfirm ya!
    Bila kita mula stress, proses penurunan berat badan akan terbantut. Mengikut dari kajian National Institute Of Health, Stress and Eating Behaviour (2014):” One such homeostasis that is disrupted is that of feeding behavior. Physiological aspects of eating behaviors. In humans, individual differences in food intake response are similarly noted – roughly 40% increase and 40% decrease their caloric intake when stressed, while approximately 20% of people do not change feeding behaviors during stressful periods . These varying results may relate to the specific type of stressor manipulated, duration of stress provocation, and variations in the satiety and hunger levels at the start of the study. The foods eaten during times of stress typically favor those of high fat and/or sugar content. These findings suggest that stress may promote irregular eating patterns and strengthen networks towards hedonic overeating; these effects may be exacerbated in overweight and obese individuals.”

    Ia membuktikan bahawa, ada orang bila stress dia makan banyak, tapi ada orang bila stress dia tak lalu makan. Akan tetapi kecenderungan untuk makan makanan berkalori tinggi itu memang confirm akan berlaku. Sebab makanan jenis tinggu gula & lemak adalah jenis makan terbaik bagi rangsangan kepada hormon tenang supaya dirembeskan dengan banyak. Dan habit ni jugak akan mengakibatkan seseorang makan berlebihan. Ini yang kita katakan “Makan Ikut Emosi”Jadi dengan kewujudan hormon stress ni ternyata akan menggangu pelbagai sisem dalam badan kita terutamanya sistem hormon, insulin & gula dalam darah. Badan juga akan cenderung memegang simpanan lemak yang ada disebabkan “Survival Mode” yang korang activatekan sendiri dek stress punya pasal.

  4. Mungkin kah sebab jantina?
    Hihihi… Boleh jadi jugaklah.. Orang perempuan memang lebih susah sedikit proses penurunan lemaknya kerana perempuan adalah kilang lemak semula jadi. Kita perlukan lemak bagi proses kesuburan, itu realiti yang kita kena faham tentang badan perempuan. Jadi perempuan kena ada mental & kekuatan dalaman yang extra sebab penurunan berat badan jangka masa panjang lebih membuahkan hasil dari short cut.Dan kawasan “takungan” lemak antara lelaki perempuan pon tak sama. Kalau dalam proses penurunan berat badan, lemak orang lelaki paling senang nak diturunkan dulu adalah dibahagian perut berbanding orang perempuan. Sabar ya orang perempuan, Tuhan dah ciptakan kekuatan dalaman yang tinggi pada orang perempuan, percaya pada diri yang korang boleh!
  5. Badan saya jenis bakar lemak lagi lambat dari orang lain ker?
    Mungkin jugak. Mungkin korang dilahirkan memiliki metabolisma rendah & bentuk badan endomorph (badan si bulat comel lagi empuk ). Kalau korang tengok keturunan korang semua spesis macam ni, kemungkinan besar memang gene badan korang jenis metabolisma rendah.
    Dah tu, nak salahkan keturunan ker?
    Oh tidakk~~
    Usahalah bro/sis!!Mulakan penjagaan dalam diet & bina jisim otot tinggi lagi. Metabolisma senang ditingkatkkan apabila pembentukkan jisim otot berlaku dengan meriahnya dalam badan korang. Alaa.. macam korang tengok si kurus yang tak gemok2 walaupun makan macam jin toncet tu, sebab naturally metabolisma dorang tinggi walaupun jisim otot dorang tak tinggi. Kena beringat, diet semata, tak membantu naikkan metabo kak oii, jangan malas, pegi bersenam sana~
  6. Mungkin sebab umur saya makin meningkat agaknya?
    Yup! Lagi berumur seseorang, lagi seloww bak hang metabo dia. Sebab based on research jugak, metabo kita akan makin selowww siput v*v* sebanyak 2%-8% setiap abad. Ia berpunca dari penurunan jisim otot dalam badan.
    Jadi kalau korang memang tak ambik peduli buat otot waktu sekarang, standby jelah kena hit dengan masalah metabolisma bila dah start berumur nanti.#coachdahpesanbuatotot
    #jangandegilsangat
    #badankautakkansadolahbedah
    #aerobiktakbinaototharapmaklum
  7. Mungkin saya makan terlalu sedikit kot?
    Ada buat food diary? Ada kira berapa pengambilan kalori setiap hari & tallykan dengan goal keperluan kalori korang setiap hari bagi hit goal turunkan berat badan? Takde??!! Kalau macam tu, cepat-vepatlah join apa-apa program Coach DS, biar I ajarkan macam mana nak track benda penting ni semua.
  8. Mungkin saya kurang rehat/tidur agaknya?
    Ni pon sama. Ada buat tracking tak berapa jam korang tidur setiap hari? Ada ambik kisah tak light sleep, deep sleep,pergerakkan bebola mata waktu tidur, durasi waktu terjaga diantara tidur dan pelbagai faktor lagi. Humm.. Topik ni later on Coach berkenan nak share dengan korang dalam post akan datang.Sama jugak dengan kisah stress, bila badan tak cukup rehat yang berkualiti, ia akan stress. Jadi side effects dia sama saja dengan stress body side effects.
  9. Saya ada masalah kesihatan ker?
    Actually kan, berapa kali dalam setahun korang buat medical check up atau overall body & health assessment? Kebanyakkan orang Coach tanya, akan jawab: 3tahun sekali, 5tahun sekali, tak ingat dah bila atau tak pernah buat / kisah langsung.Pertama sekali, pergi buat medical check up kat mana-mana klinik yang ada buat servis ni. Ambik pakej yang basic kalau tak mampu, kalau berkemampuan lagi bagus ambik yang boleh check macam-macam termasuklah thyroid, penyakit, kanser dan lain-lain lagi.Kadang-kadang, kita tak sedar kita ada masalah ketidakseimbangan thyroid.Orang yang ada masalah berat badan dan sangat susah nak turunkan, kemungkinan ada masalah Hypothyroidism (pegi buat check up dengan doktor dlu bagi kepastian). Jadinya, orang ada masalah ni badan dia cenderung untuk pegang garam & air membuatkan dia susah nak turunkan berat badan tanpa bantuan ubatan doktor.Sekiranya sah korang ada masalah thyroid, berita buruk, memang ia akan effect pada metabolisma, tenaga & berat jadi lebih payah yakamatt. Lain-lain hormon, protein & kimia dalam badan juga mempengaruhi proses ini. Selalunya kes thyroid tidak stabil ni akan diberikan ubat bagi mengawal kestabilannya supaya berat badan pesakit tidak naik mendadak.

    Masalah kesihatan lain yang jugak boleh pengaruh kesenduan penurunan berat badan adalah seperti: eating disorder, sleeping disorder, hormonal disorder & masalah jantung.

    Sekiranya korang ada ambik any medication secara berterusan pon menjadi penyebab susah nak turun berat, diantaranya seperti ubat: allergies, birth control, depresi, kencing manis, epilepsy, tekanan darah tinggi, bipolar disorder, schizophrenia (masalah mental).

  10. Entah-entah terbabas makan healthy foods? 
    Hahaha! Betol.
    Healthy macam mana pon, kalori tetap ada.
    Healthy macam mana pon, kalau makan lebih dari keperluan defisit, akan tetap tak boleh turunkan berat badan.
    Makan terlalu sedikit atau terlalu banyak, boleh naikkan berat badan.
    Makan healthy terbabas dari kalori defisit, datangnya sama saja macam korang makan unhealthy tapi kuantiti tak jaga. Tak ramai perasan masalah ni. Pantang dengar saje healthy foods, dia fikir boleh makan banyak, memang silaplah.
  11. Mungkin ker sebab tak makan sayur?
    Mungkin Ya atau Mungkin Tak.Ya: Bila tiada sayur, korang cenderung untuk ambik porsi makanan lebih banyak bangi mewujudkan rasa kenyang. Sayur pulak adalah jenis makanan yang korang boleh makan banyak tapi kalori masih rendah, nak-nak sayur hijau. Kandungan fiber yang tinggi membuatkan korang cepat rasa kenyang walaupun tak perlu makan sumber karbo, protein & lemak dalam kuantiti banyak. Jadi, belajarlah mencintai sayur. Nak rasa kenyang & kalori yang dimakan pon tak banyak, makan sayur atau makanan tinggi fiber. Kalau tak nak jugak makan sayur, letak pysillium husk dalam makanan korang. Sebab dia adalah sumber fibre.

    Tidak: Tak semua orang tak makan sayur tak boleh turunkan berat badan. Ada saje boleh shredded tanpa makan sayur. Yang penting makan ikut keperluan kalori, bersenam & binalah jisim otot yang tinggi. Habis cerita! Tapi side effect orang tak makan sayur ni senang kena kanser usus pada masa akan datang, jadi jangan nak bergumbira sangat tak makan sayur.

  12. Mungkinkah saya banyak sangat buat kardio?
    Mungkin ya. Aktiviti kardio mampu bakar lemak pada ketika ia dijalankan. Bila habis kardio, habislah effect pembakaran lemak tu. Cuba korang try main besi. Main besi ni dia bagi korang “After Burn Effect” yang bermaksud, korang dah habis main besi, dah balik gym, dah makan dah mandi & tengah tidur, badan korang still bakar simpanan lemak lagi tau! Best kan? Kalau best, pergilh start main besi sekarang. Dapatkan After Burn Effect yang boleh kekal sehingga 2hari tu.
  13. Saya suka bersenam dengan perut kosong, salah tak?
    Kalau untuk jangka masa yang pendek (durasi kurang dari 30min) dan intensiti pulak ala-ala mayang di ulik slownya, tiadalah bagi impact pon, ok saja. Akan tetapi dengan perut kosong, intensiti tinggi, main besi, bersenam sampai 2jam, itu dah sah-sah pembakaran otot, bukan lemak. Pembakaran otot memudahkan korang hit plateau dengan segera.
    Jadi, makanlah light snack (pre workout snack) sebelum bersenam.
  14. Selepas bersenam saya terus tidur, tak makan @ bantai makan merapu.
    Bila lepas bersenam, badan berada dalam keadaan “dahaga nutrisi” & korang wajib fuel up selepas bersenam. Akan tetapi bukanlah pegi bantai nasi lemak berlauk, roti canai banjir, nasi bryani, McD KFC dan yang merapu merapi. Makan lah yang berkualiti bermaksud jenis karbohidrat yang berikan sumber gula pantas, protein tinggi & rendah kandungan lemak. Timing makan selepas bersenam adalah waktu paling penting yang menentukan proses ubah bentuk badan achieve atau tak.
  15. Malas masak, makan luar. Boleh jadi penyebab ker?
    Makan kat luar, dekat manalahhh yang korang boleh cari healthier choice? Cuba cerita? Takkan hari-hari nak bedal uncle Kenny Rogers? Atau pon kalau macam sekarang ni kan banyak healthy foods delivery, sanggupkan korang konsisten kempiskan poket korang setiap bulan untuk tak masak & order saja ? Up to you, your money right? Takde orang nak halang bro/sis. Tapi ni hah, geng yang tak berapa mampu nak order healthy foods servis, dok hari-hari sakit kepala tak tahu nak pegi kedai mana yang boleh cari healthier choice, last2 belasah sajelah apa yang ada. Jadi bila disiplin & pendirian kukuh macam ni takde, macam mana nak dapat result gempak? Effort so-so, result pon so-so. Cuba buat efforts gempak (masak sendiri & tapaw), dapatlah result gempak dikemudian hari.

  16. Mungkin sebab saya terlalu strict sangat, itu ini tak boleh makan.
    Mungkin jugak! Coach DS pernah dengan aduan dari peserta sorang ni (I kan kaunter aduan kalau korang tak tahu) yang pernah join latihan dengan Coach sorang wannabe ni. Dia kata Coach Wannabe tak bagi makan macam-macam termasuklah ikan bilis, jangan kau berani sentuh. Alahai, kesian.. Karbo pon tak boleh makan. By doing this strictly stupid diet method, senang nak kena nutritional deficiency yang senang jugak trigger craving korang. Tak makan nasi 3tahun, satu hari termasuk seketol nasi impit ke dalam mulut (aii, sedap pulak nasi impit ni, dah 3tahun tak makan nasi ni) dan makanya berlakukan kes lepas geram menghentam nasi bertubi-tubi selepas tu. Sebab apa? Dia rasa bahagia & tenang bila dapat kunyah nasi tu. Karbo menenangkan & membahagiakan manusia kalau korang nak tahu.
  17. Selalu kesian tengok makanan tak habis (masalah hemak-hemak).
    Bila anak-anak tak abes makan, selalunya mak jadi mangsa kena habiskan. Bukan apa, kalau sekali sekala berlaku, takpe lah jugak. Tapi kalau setiap kali makan, berlaku pembaziran, better gini lah kak. Jangan makan apa yang anak tak habis tu, next time order satu dan share. Kalau rasa akak tak kena selera nak makan apa yang anak makan tu, order satu untuk si anak dan separuh lagi tapaw. Bebudak ni, nak-nak yang ada masalah selera makan, dorang tertutup selera tengok makanan menggunung dalam pinggan dorang. Dorang lebih selesa kalau porsi makanan tu sikit. Kalau dorang nak, hakak tambah lagi dari bungkusan tapaw tadi. Jadi, selamatlah akak dari jadi lori pengangkutan sampah.
  18. Mungkin kalori yang dimakan tak bersesuaian dengan intensiti senaman?
    Kerap berlaku. Contoh seperti ini: Kalori keperluan hari tidak aktif Ali adalah 1500kcal & hari aktif 2000kcal selepas defisit. Dan hari aktif ini merujuk kepada 1-3x bersenam dalam satu minggu (light active). Ali melakukan jogging 20min 3x seminggu & makan pada kadar 2000kcal pada hari beliau berjogging. Adakah perlu Ali makan 2000kcal dengan melakukan 20min jogging kerana beliau rasakan 3x senaman jogging layak untuk makan 2000kcal?Salah. Dekat sini ramai yang tak faham. Kalori keperluan yang dimakan & intensiti senaman perlulah seiring sejalan. Kalau rasa nak melayakkan diri makan kalori 2000kcal sehari, pastikan korang bersenam pada intensiti yang tinggi! Memadai dengan pengambilan 200kcal itu. Tapi kalau intensiti senaman pon tahap suam-suam kuku, kalori yang dimakan pon kenalah rendah lagi.Ukur baju dibadan sendiri. Makan kalori yang berpada-pada bersesuaian dengan intensiti latihan korang..Jangan syok sendiri.
  19. Ada beza ker Cheat Day & Cheat Meal dalam proses ni?
    Banyak beza!
    Cheat day = the whole day korang makan apa saja yang korang nak tanpa fikirkan pengambilan kalori.
    Cheat meal = spesifikkan satu atau dua meal teringin nak makan mungkin dalam tempoh seminggu atau sebulan.

    Cheat sekali sekala PERLU bagi menormalkan hormon bagi mengelakkan rasa craving yang tak terkawal.

    Tak semua orang ada kekuatan nak kawal craving ni. Jadi perlunya mengawal jumlah hidangan cheat dalam sebulan akan menyelamatkan kalori korang.

    Kalau diet 5hari berjaya deficitkan sampai 10k kcal, tapi 2hari cheat day boleh top up balik 10k kcal, ape cerita? Celah mana nak turun berat badan?

  20. Saya tak pernah plan apa nak makan, just makan jer ikut apa nak makan.
    Dalam dunia fitness, disiplin & komitmen adalah tangga paling atas sekiranya nak berjaya hit the target. Orang yang gagal merancang, dia merancang untuk gagal. Kalau korang tak tahu macam mana nak merancang pemakanan korang, joinlah program-program yang Coach DS buat. Memang Coach ajar step by step macam mana nak rancang jadual pemakanan korang based on your body needs supaya sasaran tu lebih tepat!

    ** So, sekarang ni dah boleh nampak mana kesilapan korang yang menyebabkan berat tak turun? Bertindak segera sebelum ia hit plateau. Kalau dah hit, lagi susahlahhh korang nanti.

26 Strategi Berdiet di Hari Raya

Ramai yang akan marah bila terbaca atau terdengar pasal berdiet di hari raya.
.
“Gila ker! Raya setahun sekali. Enjoy jelah! Makan puas-puas!”
.
Abes tu ko hidup time syawal je ke? ko boleh makan puas time syawal saje, bulan lain makan tak puas?
.
Kebanyakkan korang gains more in Syawal rather than kgs yg lose time Ramadhan.

 

Disini @curvyliciosbootycamp akan berkongsi 26tips berdiet di bulan syawal:

1. Elakkan minuman bergas atau manis-manis bagi menggelakkan peningkatan insulin yang mendadak. Standby “detox” water setiap kali beraya. Paling bagus minum green tea.

2. Makan dalam piring kecil. Sebab ia bantu nampakkan efek penuh membuak makanan kita. Cuma jangan buat piring kecik kuasa 3~

3. Setiap pagi sebelum mulakan aktiviti ziarah, minum green smoothies bercampur oat. Ia bantu kawal gula dalam darah supaya tak bernafsu puaka ketika beraya, ia jugak memcerikan efek rasa perut penuh & mematikan selera makan. Susahkan nak cukupkan pengambilan sayur setiap kali waktu raya? At least green smoothie dah membantu elakkan korang dilanda kesembelitan setiapkali nak membuang.

4. Hadkan kalori ada sehari jangan melebihi 4k sekiranya anda bukan seorang yang aktif. Kalori berlebihan buat gemok badan saje.

5. Cuba jadi seorang yang memilih demi kesihatan diri. Nak aviod makanan xsihat mamang susah, jadi pilih mana-mana yang paling best untuk dimakan dan kawal kuantiti sekiranya tak mampu kawal kualiti.

6. Curi-curi masa bersenam! Buatlah tabata ker, freeletic ker, zumba ke atau apa2 yg mudah dilakukan. Paling busuk pon guna apps pedometer dah dptkan 10k langkah sehari.

7. Coach very sure balik beraya korang takkan terus buat, selalunya kita akan letih dek peningkatan insulins terlalu mendadak & jatuh mengejut tiba-tiba gara-gara makan macam-macam. Rehat/tido dulu, lepas bangun tido terus bersenam kejap. Paling penting cuba kawal jumlah rumah yang korang nak beraya perday, pilih nak beraya waktu malam sahaja atau siang sahaja. Luangkan masa untuk bakar kalori diwaktu kelapangan. Nak pecah lemak kenalah bersenam. Takde cari lain kak oii..

8. Waktu menjamu selera, cuba elakkan pengambilan terlalu banyak karbohidrat & lemak. Lebihkan pengambilan protein! Ayam, daging, ikan, tauhu tempeh biarlah lebih, bukan karbo.

9. Bercakap pasal protein lebih, kena ingat, majoriti protein yang dimasak semua guna method menggoreng & berselubung dengan kuah berminyak. Bagi mengurangkan kalori, kais ketepi kuah/lauknya, ambik isi sahaja. Tak banyak tapi sikit usaha macam ni mampu jimatkan kalori setiap hidangan. Fikir sebelum masukkan makanan dalam mulut, berpegang kepada keputusan dari otak, bukan nafsu.

10. Perasan kan, setiap kali raya mesti sayur dan buah susah betol nak cari. Standby buah dalam perjalanan nak pergi beraya. Jadikan snek, surely korang kenyang & makan sikit time beraya. Kalau korang dipaksa makan banyak oleh tuan rumah, berlakonlah korang demam atau macam nak kena darah tinggi. Bagi alasan yang membuatkan tuan rumah rasa bersalah nak paksa korang makan. Hahahaha! Korang standby lah minyak cap kapak ker, vicks ker, acah2lah tak sihat.

11. Ambik makanan seperti fish oil, L carnitine, Co Enzym Q10, & Kromium bagi meningkatkan lagi proses penggunaan lemak kepada tenaga & menstabilkan paras kolesterol dalam badan.

12. Cukupkan pengambilan air kosong seperti biasa. Sebab dah terlalu banyak sangat minum air manis sepanjang beraya, badan sangat mudah dehydrated! Air kosong is air kosong, air manis is air manis. Walaupun korang banyak minum air manis sehari, itu tak termasuk dalam pengambilan air kosong bagi mencukupkan keperluan air dalam badan sehari. Check berapa keperluan air bagi keperluan badan kita & make sure khatamkan. Coach bet you, you will feel more fuller dari asyek lapau jer memanjang.

13. Berhenti sebelum kenyang, ini nasihat dari Rasullullah saw. Mampu ker kita buat? Tak semua lah kot mampu. Majoriti akan makan sekenyang-kenyang alam sampai baju raya ketat dibuatnya. Penat jer usaha “langsingkan” badan waktu bulan puasa, time raya naik balik pulak. Cuba cabar diri ikut sunnah ni.

14. Puasa 6, wehh!! Alasan paling menjadi lah kalau korang nak maintain selim. Takde orang nak halang korang makan kalau korang buat puasa 6 ni. Lepas tu sambung dengan ganti puasa. Dah abes ganti, sambung buat Intermittent Fasting. Hahaha. Oops! Tapi kena ingat niat asal berpuasa, jangan berpuasa dengan niat “Sahaja aku berpuasa hari ini dalam bulan Syawal kerana nak kurus macam Che Ta..” Tak dapat pahala korang nanti, buat penat jer puasa.

Daripada Abu Ayub al-Ansari, Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa berpuasa Ramadhan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada Syawal, maka puasanya itu seperti puasa sepanjang masa.” – (Riwayat Muslim)

15. Tahu keperluan kalori badan & ambik kisah kalori setiap hidangan. Ini korang boleh check dengan calorie counting apps yang ada dalam PlayStore (Fitness Pal ker, Lifesum ker, Calories Counter ker, macam-macam lah). Secara tak langsung dia akan wujudkan “sense of awareness” setiap kali korang nak menyumbat makanan ke dalam mulut.

16. Cuba hadkan kalori setiap rumah yang dikunjungi. Contoh keperluan kalori badan untuk korang maintain adalah 2000kcal, korang dah plan nak beraya 4buah rumah harini, jadi bahagikan 2000 kepada 4, which means satu rumah hanya boleh makan maksima 500kcal?? Impossible… Satu hidangan raya dah cecah 800kcal. Hahaha! Ini bermakna kena hadkan kunjungan rumah. Aim satu rumah 1000kcal, which means 2 rumah je lah korang boleh makan. Kalau ada rumah lain terpaksalah mintak air kosong jer. Mulakan lah lakonan tak berapa sihat korang tu, keluarkan minyak cap kapak korang kasi bau semua orang (tanda bau orang sakit).

17. Kawalan porsi sangat penting. Kalau korang rasa nak raya 4rumah dengan kalori 500kcal per house, jalankan misi pencatuan hidangan. Makan sekadar rasa-rasa sajelah. Yang ni Coach memang selalu buat. Tapi kadang-kadang menyesal, sebab kena pada rumah makanan sedap, makan sikit. Pegi rumah seterusnya dan the next, semua tak best. Terus teringat-ingat makanan kat rumah pertama tadi, dah menyesal pulak tak makan banyak, walhal kalori masih boleh top up lagi ni. Hihihi…

18. Makan perlahan-lahan, elakkan dari perangai gelojoh bin syaitoonn. Kalau mampu buat 40x kunyahan, sila praktikkan. Sebab otak kita ni perlukan at least 20mins untuk hantar signal mengatakan korang sebenarnya dah kenyang. Lagi pun bila kunyah perlahan & elok, pencernaan makanan lebih lancar. Kepada kakaks & adik manis yang dah bermekap tebal & baju pon glamourous macam nak bercatwalk atas fashion show, tolong lah cover sikit makan tu. Kadang-kadang rupa dah manis ayu, bila tang makan, astagfirullahhalazimmm….nenek aku yang xde gigi pon makan senonoh lagi dari kau, dik.

19. Pakai korset atau tali pinggang, paling dasyat korang pakailah baju raya yang ngam-ngam dengan badan korang. Sebabnya bila baju korang dah menunjukkan tanda-tanda kiamat (perut membulat dah terkeluar, lipatan lelemaks pinggang mula timbul, lengan baju mula ketat, duduk pon susah nak bernafas) fefaham lah korang kena cepat – cepat stop makan. Bila korang tengok korset / tali pinggang korang dah terpaksa pakai pada cangkuk yang terakhir paling besar, tu tanda-tanda kiamat lah tu. Elakkan pakai baju longgar sebab makin enjoy korang “menketerdarah” (melantak makanan tak ingat donia) sepanjang beraya.

20. Mintak tolong orang sebelah kasi penampor setiap kali korang makan kuih raya macam makan nasi. Habes sebalang dia pegi habeskan sorang-sorang tanpa dia sedar. Melayankan sangat kesedapan kuih raya. Ibarat Tun M kata: “Setiapkali rasa sedap, berhenti makan.” Sebab benda sedap ni selalunya adalah bahan-bahan yang trigger sense selera kita untuk makan lagi banyak & mostly bahan tu yang unhealthy punya sources (gula, lemak butan, garam, dll)

21. Sharing is caring. Apa kata korang ambik sepinggan dan makan sama-sama dengan geng korang. Share-share lah. Kalau buat dengan partner, memang nampak romantik, sure jadi bahan bawangan makcik pakcik bawang kat kampung tu nanti. By sharing, at least calories per meal dibahagikan kepada beberapa bahagian, secara tak langsung korang dah buat strategi nombor 17 tadi.

22. Minum kopi atau caffeinated drinks tanpa gula. Bukan saje dia memutuskan selera korang tapi ia boleh trigger proses pembakaran lemak jadi lebih effective!

23. Turn on pedometer apps atau jam HRM korang dan aim for 10k steps everyday. Ni adalah asas senaman yang perlu korang buat kalau korang tak kuasa nak workout. Banyakkan berjalan dengan kaki sepanjang raya. Pusing kampung. Alaa..buat macam zaman kita kekecik dlu, pusing kampung collect duit raya, tapi makan tak mo. Cuma bezanya jangan lah korang pusing kampung cari duit raya makan takmo, kena cepuk kang!

24. Dapatkan rehat yang mencukupi. Biasalah, bila balik kampung, dah jumpa sedara mara timing tido pon lari. Leka berborak dengan sedara mara yang jarang dapat jumpa. Hati-hati, badan kita letih sepanjang beraya. Sekiranya tidur kita tak berkualiti, nafsu makan pon mula mencanak tak tentu pasal. Dan satu lagi, lagi lama korang stay up berjaga malam, mulalah mulut gatal mintak mengunyah. Tu yang berlakunya kes kuih balang habis dimakan tuan rumah sendiri. If ada free time pon tolonglah jangan pegi gatal capai balang kuih raya & mengunyah sambil layankan program tv raya.

25. Back on track secepat yang boleh! Orang kata raya sebulan, tapi itu pendirian masing-masinglah. Ada orang beraya 3hari saje, hari ke4 dah puasa 6 terus. Dah consider back on track lah. Nanti selesai puasa 6, harap dia dah kekalkan momentum tak beraya sakan. Standby meal plan & workout back on track awal-awal. Atau pon paling senang, register cepat dalam mana-mana program kuruskan badan selepas raya macam program online coaching yang coach akan buat bulan raya ni: Si Kering Vs Si Gedempol 100 hari Manifesto Tunaikan Janji Diri  .Kalau korang ada budget lebih sikit, cari terus jurulatih peribadi untuk train spesific program untuk menyelesaikan masalah badan korang sendiri. Coach DS pon masih buka sesi VIP Personal Coaching Online & Offline

26. Niat. Apa jua yang korang buat, niat mesti kena cukup kental! Maksud Coach tak semua orang willing to do these strategies sebabnya mereka akan rasa ruginya raya kena sakit kepala menyusahkan diri buat benda ni semua. Chillex lah, rasa sekali setahun. Hummm.. I don’t think we’re celebrating raya setahun sekali, sebab kita warga Malaysia ni celebrate macam-macam celebration dalam setahun. Dan kalau nak kata rasa rugi, sebenarnya kalau Allah tarik nikmat kesihatan yang diberikan & tak bagi balik sampai bila-bila dek kelalaian kita menjaga amanah yang diberikan Nya, tu lagi rugi besar! Sekali lagi Coach pesan, ini bergantung pada kekuatan niat masing-masing. If you really fed up live in that unhealthy body, then change your lifestyle. Buat strategi ni semua atas niat nak ubah lifestyle, bukan nak kurus semata.

Sebelum Coach nak akhiri bebelan ni, Coach nak curi peluang susun jari jemari runcing ni memohon ampun sekiranya sepanjang penyampaian ilmu ada yang terkasar bahasa & menyentapkan jiwa tisu korang, ampun diminta sesuci lebaran.

Cuba lah follow step by step strategi ni semua, lakukan sedikit demi sedikit setiap hari.
Dah bagi lambakan strategi ni kalau korang tak kurus-kurus jugak, tak tahulah Coach nak nolong celah mana lagi..
Happy enjoying healthy Syawal days, gaiss! 😘😘

Resepi Hati Masak Limau Purut

Bahan – bahan:

-1/2kg hati lembu (bersihkan, rebus & hiris nipis)
– 1 sudu teh serbuk kunyit
– 2 sudu ketumbar
– 2 sudu serbuk kurma
– 1 batang bunga lawang
– 1 inci halia
– 2 ulas bawang putih
– 3 ulas bawang merah
– 4 keping daun limau purut
– 3 sudu lada hitam (tumbuk halus)
– 4 sudu minyak masak
– 1 keping asam gelugur
– 1 batang serai
– Gula & garam secukupnya

Cara Penyediaan:

1) Hati lembu dipotong nipis. Ketumbar, bawang putih, bawang merah dan halia dikisar halus. Serai pulak dititik.
2) Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar, masukkan jugak rempah kurma, kulit kayu manis & bunga lawang serta serbuk kunyit & serai. Masukkan hati lembu & gaul sekata.
3) Tambahkan air, didihkan sehingga kuah pekat. Kemudian masukkan limau purut, asam gelugur & lada hitam.
4) Perasakan dengan gula & garam secukupnya.

*sumber gambar dari encik google

Cabaran Kurus 2018: 28hari Tanpa Bazaar Ramadhan

Korang di antara paling fobia bila bazaar ramadhan tiba?? Bagus & tahniah sebab korang antara manusia yang paling rare & bersederhana setiap kali sambut ramadhan.

Kenapa ek ada jugak orang yang tak berkenan dengan bazaar ramadhan?

  1. Harga kebanyakkan makanan ibarat di sembelih hidup hidup mahalnya. Al maklumlah, juadah tu ada terjual waktu bulan ramadhan jer, bulan lain xjumpa punya.
  2. Tak semua sedap dan memuaskan citarasa selera kita. Kadang kadang dia punya kedekut tahi hidung masin, inti karipap pon macam tak ikhlas nak bagi, ayam dalam lauk pon ibarat Malaysia tengah darurat sikitnya. Paling tak boleh terima bila terkena dengan rasa entah apa apa. Paling teruk terkena bila terbeli makanan basi atau rosak, mau food poisoning seminggu di buatnya!
  3. Konfirm konfirm kebersihan tak dapat dijaga. Dengan keletihan berniaga ni, ingat semua peniaga rajin ker nak sental periuk berkerak tu sampai bersih setiap kali masak? Ingat semua peniaga ker nak masak air untuk buat air batu
  4. Di sebabkan nafsu bergelora, perut kelapan dek sepanjang hari berpuasa (nak nak yang tak bangun sahur), mula lah berbelanja boros beli macam macam bila tengok itu ini. Waktu berbuka nanti menyumbat tak pandang kiri kanan. Bila perut dah sendat, baru rasa bersalah. Baru fikir diet rosak. Tapi duit poket yang dah kempis tu tak difikirkan waktu membeli? Nak solat terawikh pon mata berat badan rasa letih malas. Adakah ia bagi manfaat pada kita?
  5. Yang ni gejala mak mak yang malas nak masak sebab letih berpuasa & bekerja alasannya. Padahal bulan puasa kebanyakkan majikan bagi pelepasan pekerja untuk balik awal. Instead of terus drive balik, mak mak ni lebih suka berjalan jalan buang masa di bazaar. Beli pon setakat satu dua lauk saje. Balik rumah masak nasi. Senang kerja!

PERINGATAN KERAS:
Program ini tiada niat ingin jatuhkan bisness orang melayu. Ini diantara usaha kecil mendidik masyarakat untuk menitik beratkan kesihatan mereka secara konsisten walaupun pada bulan Ramadhan sekali gus mengurangkan pembaziran/boros berbelanja. Dalam cabaran ini peserta masih diberikan 2x peluang menyokong bisness bazaar akan tetapi itu terpulang pada hak masing masing untuk menggunakannya atau tidak. Jadi, tak perlulah berburuk sangka pada Coach DS. Ini hanyalah program kecil bagi sekumpulan kecil yang ingin menyahut cabaran ini. Sekiranya korang tak sokong, tak mengapa, tiada dosanya pergi berbelanja di bazaar. Peace, no harm!

Kalau nak bebel isu memang panjang. Kita skip kan saje bebelan isu bla tiba bulan ramadhan ni. Kita straight to the point mengenai Q & A program online coaching CABARAN KURUS 2018: 28HARI TANPA BAZAAR RAMADHAN ni.

Apa sebenarnya objektif program ni?
– Islam dah mengingatkan kita hiduplah dalam keadaan bersederhana walau meriah macam mana pon rezeki yang kita ada. Kerana pembaziran itu amalan syaitan dan sepatutnya syaitan telah digari sepanjang Ramadhan. Senario masyarakat kita setiap kali berlaku ramadhan adalah amalan shopping sakan di bazaar ramadhan. Based of some media sources, Malaysia di antara negara KETIGA paling banyak pembaziran makanan selepas Germany & UK. Dalam mengurangkan amalan syaitan diri, sambil sambil tu kita belajar mengawal nafsu & menjaga kalori keperluan kita. Kata nak kurus? Tapi setiap kali Ramadhan on, pagi raya jer semua baju sendat. Macam mana tu? Kemudian bazaar pulak yang dipersalahkan.

Bila & berapa lama program ni. Coach?
– Dah semestinya sepanjang Ramadhan. Dari hari pertama Ramadhan sampailah hari terakhir Ramadhan (17/5/2018 – 14/5/2018). Tapi kita akan mulakan seminggu awal sebelum 1 Ramadhan mula untuk sesi briefing cabaran.

Berapa harga yuran & apa yang saya dapat dari program?
– Harga berpatutan untuk korang, RM199. Gol utama program adalah CABARAN = PERTANDINGAN yang sepatutnya tiada apa sangat yang korang dapat melainkan hadiah sekiranya menang. Akan tetapi Coach DS tak sampai hati biarkan korang terkontang kanting tanpa panduan sepanjang cabaran berlangsung. For sure I will gude you all. Macam-macam lah korang dapat : Bonus 20 resepi sihat Ramadhan, Fitness Diary Strength Sifoo sebagai freegift, cadangan pelan pemakanan & latihan, sesi konsultasi & group support yang sememangnya akan support korang dari mula sampai habis cabaran!

Wow! Ada hadiah ker Coach?
– Setiap kali Ramadhan, kalau ada rezeki lebih, Coach DS suka buat some charity kepada pengikut pengikut setia. Kali ni hadiah yang di janjikan kepada pemenang program berbentuk hadiah yang jumlah keseluruhan mencecah RM1k! Berpeluh tau Coach collect duit nak belikan korang hadiah sebelum raya ni. Kalau nak, tolong buat bersungguh-sungguh sepanjang program. Kalau tak menang, korang tak rugi apa sebab korang awal=awal lagi dah dapat macam macam dari Coach kann.

Saya layak ker join program ni?
– Selagi korang bukan kerja dalam bidang fitness, health, sport or medical, korang layak join. Itu jer syaratnya. Kalau korang punya kerja related dan nak jugak join, silakan. Cuma awal awal korang takkan dipilih sebagai finalis walau gempak macam mana pon result korang di akhir program. Kasi chance lah kat newbies merasa body baru. Oh! By the way, peniaga bazaar tidak dibenarkan join sebab awal awal korang dah tak menepati konsep program..maaf.. boleh cuba cari program ramadhan coach lain.

Coach, kenapa 28 hari saje? Kenapa tak cukupkan 30 hari?
– Haaa…Bagus soalan.. 2hari yang tercicir tu sebenarnya hari talian hayat korang. Talian hayat kalau buatnya korang terpaksa menelan makanan dari bazaar ramadhan. Seperti terpaksa balik kampung & makan apa yang di hidangkan. Ada majlis buka puasa ker dan lain-lain yang membuatkan korang terpaksa gunakan talian hayat ni. Tapi kalau xde laaagiii bagus.. Besar peluang untuk menang!

Kena masak sendiri ker Coach?
– Paling afdal masaklah sendiri, kalau tak reti masak mintak tolonglah keluarga masakkan. Aippp…jangan cuba cuba cuit makanan dari bazaar. Anggaplah korang memang tengah berdiet untuk jadi topik utama makcik pakcik membawang bila balik raya nanti. Topiknya: “Kau nampak kurus wehh!! Apa tips kau buat??”

Apa kriteria nak menang, Coach?
1) Peratusan penurunan berat badan & peratusan lemak paling banyak
2) Tak pernah jejak bazaar ramadhan (talian hayat tak berusik). Sekiranya semua peserta telah gunakan talian hayat, Coach akan pilih paling sikit guna)
3) Segala tugasan/cabaran yang diberikan setiap minggu telah dilaksanakan dengan baik & di report dalam instagram peribadi anda (pastikan Coach dah check semua)
4) Effort korang konsisten educating masyarakat thru media social tentang progression korang sepanjang cabaran sebulan ini
5) Kerajinan korang ambik gambar & kongsi masakan/menu sihat yang korang buat sepanjang Ramadhan
6) Tabung ayam paling meriah di akhir bulan Ramadhan (reward yourself on your positive habit)

Coaching online ni kena sentiasa hadap telefon jer, Coach?
Tidak! Waktu coaching dihadkan dari pukul 2petang sehingga 4petang setiap hari.

Saya kerja related dengan fitness, tapi saya nak sangan join cabaran ni?
Boleh. Tapi korang awal-awal dah terkeluar dari senarai finalis pemenang.

Saya ada masalah kedihatan & injuries, boleh join ker?
Boleh! yang penting korang tulis dalam borang PARQ yang telah disediakan & remindkan coach DS secara personally tentang keadaan limitasi korang

Saya kerja shift, sesuai tak?
Agak mencabar sedikit tapi tak jadi masalah. Dalam borang PARQ akan ditanyakan lebih lanjut butiran peribadi korang

Boleh join tak untuk breast feeding mom / pregnant mom?
Breast feeding should be ok akan tetapi jangan terlalu letakkan matlamat turunkan berat badan drastik, kejarkan pada milk production & ubah eating habit kepada healthier pattern. Jangan korbankan susu anak hanya untuk kurus.
Bagi pregnant mom, tiada elemen “nak kurus” sepanjang sertai program ni. Korang hanya perlu fokus kepada tukar eating pattern kepada healthier version

Saya pernah join batch lama, boleh join lagi tak kali ni?
Boleh, selagi bukan juara batch lepas

Ada beberapa kawan kawan nak join, boleh tak coach?
Boleh! Korang sebagai introducer akan dapat RM5 cut off dari fee korang sebab perkenalkan cabaran ni kepada mereka. Inform Coach supaya boleh di arrangekan.

Saya/family niaga kat bazaar. Hari hari bawak balik makanan bazaar. Boleh tak saya nak join cabaran ni?
Susahlah kalau macam tu sebab awal awal dah lari konsep. Sekiranya niat masuk untuk belajar ilmu diet waktu ramadhan, boleh lah join. Kalau untuk menang memang susah lah.

Bila saya perlu laporkan report terakhir sebelum keputusan final keluar?
Peserta WAJIB laporkan report 2hari sebelum 1 Syawal. Kegagalan korang buat begitu adalah kerugian diri sendiri.

Kalau saya tak buat tugasan/cabaran, boleh tak?
Tak boleh! Setiap minggu akan ada proses penyingkiran peserta dari cabaran akan dilakukan bagi peserta yang sudah dikenakan 2x penalti/amaran

Kalau tak pegi bazaar, tapi beli makanan kat kedai boleh tak coach? Tak sempat masak.
Tak boleh. Dalam salah satu objektif cabaran ini korang kena usahan bawak bekal homecook setiap kali pergi kerja sekiranya balik lambat dari berbuka. Cara penyediaan akan di ajar dalam program nanti.

Sekiranya ada sebarang kemusykilan mengenai cabaran, bolah whatsapp Coach DS terus selagi penyertaan masih dibuka!
Klik link ini: http://dianesera.com/hubungi/

Bila Founder Produk Kurus Kacau Line !

Janganlah  anda kata whey protein digunakan untuk kuruskan badan pulak?

Sebab anda kata orang yang kecam anda tu tak cukup ilmu pengetahuannya, tapi anda rasa anda yang lagi cetek ilmu weight management ni lagi berisi otak tu?

 

Isu2 yang telah anda (si founder produk kurus bernama C**** ***Y) sesedap garam gula putar belitkan & momokkan masyarakat:

  • Makcik overweight terkoyak tisu lutut sebab buat squat, nak diet extreme tak boleh sebab dah berumur : Adakah makcik tu rujuk youtube bila buat squat? Kenapa makcik overweight tak cari lambakan coach fitness bertauliah melalui program2 kuruskan badan . Adakah salah senaman? Siapa suruh buat diet extreme? Controlling calories intake & suku suku separuh dah memadai sayang. Salah diet or umur makcik tu?
  • Korang tak tahu ibu menyusu asyek lapar setiap kali lepas menyusu, nak bersenam jauh sekali sebab anak nak berkepit. Bab diet kirim salam: Ibu menyusu memang memerlukan 300-500kcal tambahan kalau based on RNI Malaysia 2018, sape suruh berkebuluran? Apa definisi diet pada anda? Adakah diet itu tak boleh makan itu ini? Macam mana anda makan waktu berpantang? Terseksa ker? Adakah makanan waktu berpantang dilakukan time berpantang, lepas abes pantang kau langgar semua makanan? Lepas geram dengan alas an menyusukan anak, jadi kebulur. Kenapa perlu berenggang waktu bersenam, post partum mommies WAJIB KEPIT ANAK KE MANA2 atas tujuan bonding phase sehingga berhenti menyusu. Berlambak senaman yang boleh dilakukan bersama bayi.
  • Makan hati sebab zumba hari2 berat tak turun: Realiti life makcik2 yang gigih berzumba diluar sana, sebelum zumba loading, selepas zumba loading double dari sebelum zumba. Hari2 buat macam tu sebab sisterhood zumba dia berjemaah buat macam tu tak kira badan gemok atau kurus. Celah mana kau nak kurus? Dan sepanjang berzumba, makcik tu achieve tak Target Heart Rate of Fat Burning zone by doing aerobic types of exercise? Ker lebih suka tengok berapa banyak peluh keluar sepanjang zumba?
  • Main besi hehari di gym untuk kurus: WAJIB kah pergi gym hari2 main besi untuk kurus. Kalau tak pergi gym tak boleh kurus?

Status beliau benar2 “disturbing” jiwa I terus menusuk sedalam- dalamnya bila si founder produk kurus ni bagitahu masyarakat tak perlu bersenam, tak perlu diet untuk kurus. Yang hairannya, bila tengok cara dia marketing produk kurusnya, pandai pulak dia sharing tips diet & exercise yang perlu dilakukan ketika memakai produk beliau. Nampaklah disitu produk beliau tak bagi efek MANTOP TANPA BERSENAM ATAU BERDIET! Still these consumers need to eat healthy & keeping on being active sepanjang mengosok2 menyapu2 produk beliau bagi achieve efek kurus tu.

Dalam bidang pengurusan badan, suppliment adalah method yang terakhir selepas seseorang menjaga dietnya, tahap aktiviti fizikalnya dan rehatnyaJadi adakah salah  apa yang dikecamkan oleh haters anda yang produk anda bukan priority? Hanya sesuai utk mereka yang banyak duit dan tak tahu nak buang duit ke mana. If consumer eat whatever they want without controlling the deficit calories intake & living in a sedentary lifestyle, adakah produk sapu2 gosok2 anda boleh bantu consumers kurus? Kalau jadi, placebo effect lah sis. Hari2 dah kena brainwash dengan anda melalui ayat2 manis lembut bak gegula kapas, marketing anda power sampai mampu bodohkan mereka bulat-bulat. Tapi setakat ni mostly consumers anda yg saya lihat mereka masih berdiet tapi mungkin pemalas yakmat nak buat senaman kan? Berpegang teguh dengan alas an.

Usaha anda membantu netizen ni perlu dipuji sebab anda rajin marketkan tips senaman dan diet. Tapi tiba2 anda putar belit bila dikecam kata produk anda bukan priority. Kenapa ya anda pilih untuk menjad fonder produk kurus bila anda sendiri rajin share tips bersenam & diet? Kenapa anda tak ketengahkan cara2 tak payah bersenam atau diet bila pakai produk anda? Anda dah tahu ini kerja salah tapi anda nampak market senang tarik duit dengan cara memperbodohkan masyarakat.

Berkat tak rasanya perniagaan anda? Secara tidak langsung anda juga dikirakan pentingkan diri sendiri kerana mengaut keuntungan dengan penipuan.

Sebab paling mudah produk bakar lemak ini tak berkesan aka M.E.R.A.P.U.:

Mengikut bukti kajian sains, pengurangan lemak badan terhasil daripada kalori defisit (pengurangan kalori). Badan manusia perlu bakar kalori lebih dari kalori yang dimakan untuk mewujudkan defisit bagi menghasilkan penurunan berat badan yang berkesan. Seminggu manusia perlu bakar 7700kcal bagi menurunkan 1kg berat badan.

Tiada haram jadah produk yang “SAPU SAPU / MAKAN MAKAN / GOSOK GOSOK / ULI ULI pada badan yang boleh menyebabkan kalori defisit ! Dan manusia tak boleh aim for spot reduction dimana anda boleh buang lemak mana-mana bahagian yang anda nak sahaja. Baca artikel http://dianesera.com/spot-reduction-adalah-dongeng/

Jadi apa alas an consumers untuk pakai produk merapu seperti ni semua?

Daripada anda invest beli produk yang belum tentu selamat, baik anda invest duit anda kepada jurulatih yang bertauliah. Anda dapat lifetime knowledge yang sangat berharga untuk kesihatan luaran & dalaman anda. Kayakan jurulatih dari founder-founder produk merapu ni semua. Ni I belum bukak pekung negative side effects gunakan produk untuk kurus cepat!

Nota stiletto: Demi menjaga periuk nasi briyani anda, I tak revealkan status sengal anda walaupun telah I screenshot.

Sampaikan salam sayonara pada empunya produk.

– Coach Diane Sera-
Certified Exercise Therapist NASC
Certified Personal Trainer
Fitness & Sport Nutrition Specialist
Pre & Post Partum Fitness Specialist