Cara Penjagaan Miss “V” ???

Bagaimana untuk Elakkan Bau Tak Best Nuuunnn Kat Bawah tuuu~~

Berikut adalah senarai tips bagaimana untuk mencegah pembiakan bau faraj:

 

1) Elakkan memakai kulit dan pakaian sintetik
– Jenis-jenis pakaian dalam yang menghalang laluan udara akan menyebabkan peluh dengan kerap. Pakai pakaian dalam wanita kapas yang longgar atau memberi ruang pengaliran udara yang mencukupi.

 

2) Hentikan menggunakan sabun wangi
– Jika u all menggunakan sabun wangi mencuci faraj, u all should STOP DOING THAT!!!. Sabun wangi membasuh feminin dan akan membunuh bakteria baik dalam faraj u all dan oleh itu akan meninggalkan bakteria yang  buruk yang akhirnya akan membawa bau kemaluan yang tidak menyenangkan.

 

3) Keringkan kemaluan anda selepas mengambil mandi
– Menggunakan tuala yang bersih dan kering, pastikan faraj u all bebas daripada lembap selepas mandi. Ini adalah untuk mengelakkan bakteria buruk daripada membiak di kawasan kemaluan. Juga, sentiasa diingatkan untuk membersihkan faraj dari depan ke belakang untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari kawasan dubur u all ke alat kelamin.

4) Elakkan daripada meninggalkan tampon/ tidak kerap menukar tuala wanita 
– U all tidak seharusnya lupa untuk menukar tampon dengan kerap untuk mengelakkan keradangan yang boleh membawa kepada bau busuk dan jangkitan.

5) Pakai  pad nipis (pantyliner) sentiasa
– Memakai pantyliner selepas aktiviti kelamin boleh membantu u all mengelakkan bau faraj terutamanya jika u all mempunyai masalah bau bawah sana selepas melakukan aktiviti itu. Pantyliner boleh membantu menyerap bau dan lendir keputihan. Sering kali, air mani pasangan menyebabkan bau faraj yang tidak menyenangkan.

6) Makan Yogurt lebih
– Yogurt dikenali dengan bakteria baik yang membantu usus kita dalam melawan bakteria jahat. Makan yogurt lebih kerap boleh membantu u all menyingkirkan jangkitan yis faraj yang membawa kepada bau faraj busuk.

7) Minum banyak air
– Terapi air adalah salah satu cara yang paling mudah dalam pembersihan badan. Ia mempunyai unsur-unsur semula jadi yang boleh mencuci keluar kekotoran, seterusnya membantu u all mengelakkan sebarang bau yang tidak menyenangkan.

 

8) Mandian panas di dalam air garam
-Air panas akan membuka rongga kulit pada badan dan membenarkan ruang untuk garam masuk dan mengusir bakteria yang menyebabkan bau dan jangkitan. Dalam beberapa hari yang singkat, u all akan melihat perbezaan yang besar hanya dengan menggunakan rawatan mudah ini.

 

Di sini jugak I akan listdownkan di antara makanan2 yang boleh di amalkan bagi mengelakkan masalah ini berlaku kerana apa yang kita tahu, diet yang betul juga mempengaruhi kesihatan setiap wanita… Dia antara makanan yang disyorkan adalah seperti:

1) Pisang

2) Buah Delima / Pomegranate

3) Serbuk Halia

4) Daun Basil

5) Daun Sirih

6) Garam bukit

7) Bendi

8) Jambu batu

 

 

Make sure our little Miss V smell as sweet as a flower, ladiesss~~~

Tags:  , , ,