Cara Push Up Yang Betul (Untuk Orang Baru)

Jadi sebenarnya bagai mana nak buat push up dengan betul dan mampu mengelakkan kecederaan bagi orang-orang baru? Posisi push up yang tidak berapa betol mampu mengakibatkan sakit tulang belakang. Jadi, di sini DS kongsikan langkah demi langkah bagaimana memperbaiki kualiti push up u all.

Langkah 1 :

Berada dalam keadaan merangkak, kemudian bengkokkan ke hadapan dan letakkan tangan u all di atas lantai, sedikit lebih luas daripada lebar bahu. Walaupun pergelangan tangan u all tidak perlu langsung di bawah bahu, ia perlu sejajar dengan bahu , baik di hadapan dan tidak di belakang. Pastikan jari buka luas (tidak dikunci)
bersama-sama dan menunjukkan jari2 lurus ke hadapan. Lengan u all harus lurus, tetapi tidak dikunci di siku.

Langkah 2 :

Kaki u all perlu menjadi lebih dekat daripada lebar bahu dan berada dalam keadaan lurus, tetapi tidak dikunci bersama-sama di pergelangan kaki, dan badan perlu lurus. Lihatlah diri u all dalam cermin untuk memastikan bahawa bahagian bawah badan tidak terangkat, belakang u all tidak melengkung dan bahu tidak condong dalam.

Langkah 3:

Atau boleh laksanakan pushup yang diubahsuai lebih mudah dengan meletakkan lutut  atas lantai & silang kaki. Jaga tubuh u all dalam keadaan lurus – seperti postur  dalam Langkah 2. Pastikan kepala u all sebahagian daripada garis lurus ini. Jangan biarkan ia jatuh di bawah bahu u all.

Langkah 4:

Tarik nafas semasa u all menurunkan diri ke lantai. Matlamat u all adalah untuk hampir, tetapi tidak cukup , sentuh dada  – bukan kepala  – ke tanah. Sebagai peraturan umum , hentikan gerakan apabila siku u all mencapai sudut 90 darjah.

Langkah 5 :

Menghembus nafas ketika menolak kembali ke atas. Mengekalkan bentuk garis lurus yang sama dan tidak mengunci siku ketika sampai ke atas pushup.

Langkah 6 :

Sebelum mengulangi, teliti posisi badan u all untuk memastikan u all tidak beralih selepas buat pushup pertama.

AMARAN: Sekiranya u all tak boleh buat atau tak mampu angkat badan, buat secara berdiri di mana u all push up pada dinding.. Tolak dinding.

1017118_549092175128026_462881440_n