Category Preggy Articles

Mimpi-Mimpi Aneh Semasa Hamil

Sepanjang trimester pertama ni boleh dikatakan hampir setiap hari DS bermimpi. Yang membezakan mimpi tu, kalau DS tido dengan ada wudhuk, mimpi semua yang best-best jer, mimpi babylah, mimpi my baby dah jadi 3years old daughter yang datang on my bed pagi-pagi kejutkan dari tidur, mimpi p jalan-jalan lah… Tapi bila DS tido tanpa air wudhuk atau terlepas solat Isyak ker, mesti mimpi hantu.. Eiyy! Pelik betul orang mengandung ni. Macam-macam pengalaman. Bila DS study, dalam kajian mengatakan waktu trimester pertama lah preggy mommies selalu kuat mimpi sebab mommies ni banyak sangat berfikir. Betullah tu.. Jadi dari segi pandangan saintifiknya, cam mane benda ni boleh berlaku peak dalam trimester pertama ni??

Read More

Pantang Larang Ketika Hamil

Kali ni DS nak share mengenai Pantang Larang Ketika Hamil. Ni DS just sharekan pendapat dari sesetengah blogger tentang pendapat dorang. DS orang muda, tak pandai nak bagi advice pantang larang macam orang-orang zaman dulu bagi. Terpulang pada anda semua nak ikut atau tidak, yang penting semuanya datang dari Allah Taala. Kita hanya berusaha mana yang termampu.

Read More

Mabuk Hamil (Morning Sickness)

morning-sickness-cartoon

Mabuk Hamil atau lebih biasa kita panggil Morning Sickness sememangnya sinonim dengan ibu mengandung. Yang paling teruk bila first time pregnant di mana badan agak terkejut dengan perubahan hormon yang mendadak berlaku dalam badan. Jadi, apa yang menjadi punca Morning Sickness / Mabuk Hamil?

Read More

Panduan Pemakanan Sihat Ketika Mengandung

88586547

Cakap pasal berpantang dengan makanan, bukan perlu di tekankan selepas bersalin saje, tapi ketika mengandung & sebelum mengandung pon anda dah patut berpantang dalam makan, demi kesihatan diri anda sendiri. Ada orang, sebelum die mengandung, die pulun betul-betul jaga makan sebab taknak berat badannya naik tapi bila mengandung die main belasah semua makanan. Ada orang pulak, sebelum ngandung & ketika mengandung, memang bedal jer ape-ape, same jer, xde beza.

Read More