Category Sexy Diet

Glycemic Index: Punca Atau Merawat Diabetes & Obesiti ?

Apa itu Glycemic Index ?

Ia adalah carta yang menunjukkan kedudukan jenis-jenis karbohidrat pada skala 0 sehingga 100 berdasarkan berapa cepat jenis karbohidrat tersebut bertindakbalas kepada tahap gula dalam darah. Makanan yang tinggi GI (High GI) adalah makanan yang cepat dihadam & mudah bertukar menjadi gula (glucose) di dalam darah. Dengan pengambilan makanan tinggi GI dalam kuantiti yang sangat tinggi, ia mudah mempengarungi paras naik turun gula di dalam darah. Manakala karbohidrat yang rendah GI (Low GI), lambat dihadam & menghasilkan hasil naik turun glucose dalam darah lebih perlahan dan beransur-ansur.

Read More

TIPS MENGEKALKAN AMALAN PEMAKANAN SIHAT DI HARI RAYA

SALAM AIDILADHA SEMUAAA…..

OK, ramai yang tanya dengan macam mane tips nak diet time ari raya ni…. I jawab, time raya tak perlu diet…rugi jew diet time beraya…after and before raye baru boleh diet… ni orang sibok enjoying makan time raya, korang sibuklaaahhh nak fikir berdiet…time tak raye tak nak plak korang berdiet…  kalo DS beraya, diet memang tak wujud lah….tapi I akan control everything blek time bukan raya…thats mean, i hanya membenarkan dri i untuk indulgence all the savoury and foods time beraya…uishh, bukan slalu dapat makan lauk raya…tapi tak pelah…bagi sape2 yang nak jugak tips ‘selamat’ untuk maintain diet, boleh rujuk cni….

Read More

Cuka Epal Cider / Apple Cider Vinegar

Tertanya-tanya bagaimana ia boleh membantu u all?

Berikut adalah 10 sebab-sebab untuk menambah cuka epal cider di dalam menu u all:

Read More

5 FAKTA TENTANG ROTI YANG PERLU ANDA TAHU

 “Nasi menggemokkan!! Takmo lah makan nasi…makan roti lagi selamat….”
WHAT???!!!  Makan roti lagi selamat?? Ape, u all fikir roti tu tak menggemokkan kew???

Read More