Pemakanan mungkin merupakan salah satu faktor penting dalam pengurusan penurunan berat badan dan penjagaan kesihatan. Artikel ini akan memberikan pemahaman asas mengenai pemakanan yang baik, tetapi tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat doktor.Kebanyakkan daripada kita memang suka makan, dan pada zaman ni sangat mudah untuk dapatkan pelbagai jenis makanan dimana-mana sahaja.

Sekiranya badan kita tidak dapat menggunakan tenaga yang kita ambil setiap hari melalui makanan, ia akan tersimpanan dalam bentuk LEMAK. Sebilangan lemak badan sangat penting untuk menjaga kita sihat yang dipanggil “essential fat”. Akan tetapi jika berlebihan ia akan memudaratkan kesihatan kita.

Gaya hidup moden sekarang menyebabkan ramai orang menjadi lebih pasif & sedentari disebabkan kepelbagaian kemudahan yang ada disekeliling kita. Kemudahan-kemudahan ini lah yang menyebabkan kita tidak perlukan banyak bekalan tenaga masuk dalam badan. Akan tetapi manusia zaman moden semakin pintar dengan mencipta pelbagai jenis makanan yang akan menyebabkan ketagihan. Makanan-makanan yang mudah didapati dan mudah disediakan. Akan tetapi lebih banyak makanan jenis begini adalah datang dari sumber-sumber yang tidak sihat.

Apabila kita mula menambah berat badan secara tanpa disedari dengan kebiasaan gaya hidup ini, baju pun sudah banyak yang tidak muat & akhirnya terpaksa rujuk kepada doktor disebabkan mempunyai pelbagai masalah kesihatan yang datang secara tiba-tiba.dan doktor hanya mampu memberi nasihat kepada kita turunkan berat badan secepat yang mungkin.  Ramai antara kita terus mencari jalan keluar yang mudah dengan mencari pil / ubat/supplimen “ajaib” yang kononnya boleh meningkatkan metabolisme, supaya membolehkan badan kita membakar lebih banyak kalori . Atau kita pernah dengar tentang diet “body  detox flush” –  minum sejumlah besar cecair untuk membantu “membersihkan” sistem. Dan pelbagai “fad diet” yang kita jumpa melalui social media, Youtube & Google yang menyebabkan kepala kita bertambah serabut!

” Saya give up betol nak diet ni! 😭 Penat sangat nak prepare makanan diet untuk diri sendiri, lepas tu kena prepare makanan untuk keluarga lagi. Saya bekerja lagi, badan jadi letih nak masak asing2. Last2 diet pon ke laut, makan je lah apa yang family makan.. Faham2 lah makanan untuk family memang bukan jenis diet turunkan berat badan 😭 Nak cari masa utk workout pon xde sebab dah buang masa kat dapur masak asing2.. “
Tercari2 solutions untuk problems dalam dieting?? Nak belajar sistem rahsia Meal Prep “Kecah Day” yang CDS sendri create hasil dari pengalaman lebih 12tahun sendiri buat Kecah Day & bantu ramai klien yang struggle dengan masalah sama?
Bukan sekadar belajar ilmu Kecah Day saja, ilmu kefahaman asas nutrisi, baca nutritional label, isu2 & all the lies behind “acah2” healthy foods & some modern food technologies tricks jaman2 now yg korang perlu berhati2, akan CDS bukak pekong supaya korang lebih berhati2 dalam pemakanan harian korang. Hey, it’s my job to save ur diet 💪
Workshop ni sudah genap hampir 5tahun berlangsung dan hampir 13-15 batchs berlangsung.. Wow! terasa sekejap betul. Dulu sebelum COVID19 attack CDS akan fly ke setiap negeri seluruh Malaysia untuk conduct workshop ni. Akan tetapi since COVID19 berlaku, CDS tak berani nak buat offline physical workshop. Buat pertama kalinya March 2021 aritu berlangsunglah kelas WNP online. Gemuruh rasa hati tau nak bagi yang terbaik kepada peserta sebab tak pernah lah CDS buat workshop memasak begini secara online…
Tak sangka pulak CDS yang buat online workshop macam ni pon peserta masih sportng habis & mampu buat kelas meriah! Rasa sama saja macam belajar dalam physical class. Sesi memasak WAJIB ada tau walaupun online. CDS akan pantau korang memasak kat dapur korang sendiri. Dont worry, the fun vibes is still there but online class kurang letih kalau nak dibandingkan physical class. Tak percaya? Korang boleh baca sendiri feedback2 peserta setelah tamat workshop.
Humm.. Gambar tak jelas sebab pixel rendah gara-gara screenshot. Korang bolehlah belek-belek dalam FB National Association for Strength & Conditioning Research punya photo albums ya.
Alaaa.. share dengan korang feedback peserta banyak-banyak pon tak guna.. Jom daftar jer terus dalam batch seterusnya  Weightloss Nutrition Programming & Food Preps Workshop  & belajar secara ONLINE 😉 Masih ada lagi kekosongan yang boleh di isi. Pastikan line internet korang stabil ya sepanjang workshop, kami xbertanggungjawab sekiranya line korang bermasalah 😁 Tarikh workshop akan datang adalah seperti berikut:

3-4 April 2021  &  10 – 11 July 2021

.Nak daftar? Tekan terus pada link ini

Weightloss Nutrition Programming & Meal Preps Workshop

Diane Sera
Penulis

Coach Diane Sera dikenali ramai sebagai seorang Terapis Senaman, jurulatih peribadi & bootcamp, jurulatih kecergasan ibu pra & post natal, jurulatih bina badan sains sukan, trainer of trainers, pakar pemakanan dalam bidang kecergasan & sukan. Lebih dari 8 tahun meneruskan misi membantu dalam mengubah hidup orang ramai tentang kepentingan kesihatan dalam kehidupan seharian. Kemampuan beliau sebagai wanita multitasking yang berjaya menyeimbangkan antara kerjaya, keluarga, dan kesihatan mampu menjadikan beliau seorang jurulatih komuniti & atlit Wanita Badang yang hebat, dalam masa yang sama mampu memahami lebih mendalam akan keadaan hidup wanita di zaman mencabar ini. Kenali lebih mendalam tentang Diane Sera

Tuliskan komen