Nak kurus cepat?? Tinggalkan nasi, tinggalkan roti, tinggalkan bihun, tinggalkan oat & semua sumber karbohidrat? Kononnyer low-carbs diet lah, atkin diet lah, cabbage diet lah, high protein diet lah, macam-macam lah! Kemudian, tak sampai seminggu diet, tahu nak mengamuk sana sini, muka nak buat macam muka ‘bulldog’, nak emosi tak tentu pasal. Tahan makan nasi sampai menggigil badan. Kalau pada yang mampu bertahan selama setahun tanpa makan nasi, mesti bangga dengan kejayaan itu. Kemudian apa yang berlaku pada setahun seterusnya? Makan nasi semula & lebih teruk kali ni, 2x ganda makan lebih banyak!

Diet rendah karbohidrat membuat anda berasa sedih dan tertekan!
Satu kajian baru-baru ini oleh penyelidik Australia, yang disiarkan dalam Arkib Perubatan Dalaman, seramai 106 pelaku diet rendah karbohidrat atau tanpa karbohidrat terlibat dalam uji kaji ini selama setahun.

Selepas setahun, pelaku diet ini kembali kepada pemakanan seimbang dimana dengan mengambil semula karbohidrat & mereka terasa lebih bahagia, lebih tenang, dan lebih fokus dari melakukan diet rendah karbohidrat berbanding dengan rendah karbohidrat membuatkan mereka rasa tertekan.

Sebab??

Karbohidrat mampu mengawal mood emosi seseorang, mampu mengurangkan tekanan hasil dari rembesan bahan kimia di dalam otak, kata Grant Brinkworth, PhD, penyelidik utama kajian itu.

Karbohidrat adalah sumber utama tenaga untuk semua fungsi badan dan ketika melakukan senaman otot. Seperti yang kita telah dibincangkan sebelum ini, karbohidrat adalah sumber utama bahan api untuk aktiviti anaerobik (latihan berat). Orang percaya bahawa dalam ketiadaan karbohidrat dalam badan, badan akan menggunakan lemak sebagai sumber bahan api itu. TIDAK TEPAT! ingat, ia akan berlaku hanya jika anda melakukan kardio pada pembakaran lemak kadar jantung anda. Apabila sumber karbohidrat dikurangkan, ini membawa kepada pengurangan mendadak terhadap glikogen dalam simpanan dan ia menghasilkan rasa ‘craving’ berterusan. Karbohidrat juga membantu untuk mengawal proses pencernaan dan penggunaan protein dan lemak.

Karbohidrat utama yang terdapat di dalam makanan yang berlaku dalam bentuk gula ringkas, kanji dan selulosa.

1) Gula ringkas, seperti dalam madu dan buah-buahan, mudah dihadam.

2) Kanji memerlukan tindakan enzim yang berpanjangan untuk dipecahkan kepada gula ringkas (iaitu, glukosa) untuk penggunaan.

3) Selulosa, biasa ditemui dalam kulit buah-buahan dan sayur-sayuran, sebahagian besarnya adalah dicerna oleh manusia dan membantu sedikit dalam diet. Ia walaupun, menyediakan pukal yang diperlukan untuk fungsi usus yang betul dan penghapusan bantuan.

Semua gula dan kanji ditukarkan oleh badan kepada gula ringkas seperti glukosa atau fruktosa. Semua gula mesti menjadi glukosa sebelum badan boleh menggunakan mereka untuk tenaga. Beberapa glukosa atau “gula darah” digunakan sebagai bahan api oleh tisu otak, sistem saraf dan otot. Sedikit glukosa ditukarkan kepada glikogen dan disimpan di dalam hati dan otot; mana-mana lebihan ditukarkan kepada lemak dan disimpan di seluruh badan sebagai sumber tenaga simpanan. Apabila jumlah pengambilan kalori melebihi output mana-mana karbohidrat tambahan, lemak atau protein akan disimpan sebagai lemak badan.

Makanan ringan, yang mengandungi sejumlah besar gula halus dan kanji, biasanya menggalakkan peningkatan mendadak paras gula dalam darah, sekali gus menyediakan tubuh dengan sumber tenaga segera dan beberapa nutrien. Kadar kenaikkan insulin yang lama berikut tindak balas ini, yang menyebabkan rasa mengantuk & ‘craving’ yang tidak terkawal untuk makanan yang lebih manis dan berpotensi untuk membuatkan seseorang keletihan, pening, gementar dan sakit kepala.

Diet yang tinggi dalam karbohidrat ditapis biasanya rendah dengan vitamin, mineral dan selulosa. Makanan seperti tepung putih, gula putih dan beras putih, kekurangan dalam vitamin B dan lain-lain nutrien. Pengambilan berlebihan dalam makanan berkanji dan makanan manis, memberi anda kalori tanpa nutrien yang dipanggil makanan berkalori kosong. Nantikan penerangan mengenai ‘makanan berkalori kosong’ pada post yang akan datang.

 

374469_492999840766480_1716139548_n

Penulis

Coach Diane Sera dikenali ramai sebagai seorang Terapis Senaman, jurulatih peribadi & bootcamp, jurulatih kecergasan ibu pra & post natal, jurulatih bina badan sains sukan, trainer of trainers, pakar pemakanan dalam bidang kecergasan & sukan. Lebih dari 8 tahun meneruskan misi membantu dalam mengubah hidup orang ramai tentang kepentingan kesihatan dalam kehidupan seharian. Kemampuan beliau sebagai wanita multitasking yang berjaya menyeimbangkan antara kerjaya, keluarga, dan kesihatan mampu menjadikan beliau seorang jurulatih komuniti & atlit Wanita Badang yang hebat, dalam masa yang sama mampu memahami lebih mendalam akan keadaan hidup wanita di zaman mencabar ini. Kenali lebih mendalam tentang Diane Sera

Tuliskan komen