Jadi sebenarnya bagai mana nak buat push up dengan betul dan mampu mengelakkan kecederaan bagi orang-orang baru? Posisi push up yang tidak berapa betol mampu mengakibatkan sakit tulang belakang. Jadi, di sini DS kongsikan langkah demi langkah bagaimana memperbaiki kualiti push up u all.

Langkah 1 :

Berada dalam keadaan merangkak, kemudian bengkokkan ke hadapan dan letakkan tangan u all di atas lantai, sedikit lebih luas daripada lebar bahu. Walaupun pergelangan tangan u all tidak perlu langsung di bawah bahu, ia perlu sejajar dengan bahu , baik di hadapan dan tidak di belakang. Pastikan jari buka luas (tidak dikunci) bersama-sama dan menunjukkan jari2 lurus ke hadapan. Lengan u all harus lurus, tetapi tidak dikunci di siku.

Langkah 2 :

Kaki u all perlu menjadi lebih dekat daripada lebar bahu dan berada dalam keadaan lurus, tetapi tidak dikunci bersama-sama di pergelangan kaki, dan badan perlu lurus. Lihatlah diri u all dalam cermin untuk memastikan bahawa bahagian bawah badan tidak terangkat, belakang u all tidak melengkung dan bahu tidak condong dalam.

Langkah 3:

Atau boleh laksanakan pushup yang diubahsuai lebih mudah dengan meletakkan lutut  atas lantai & silang kaki. Jaga tubuh u all dalam keadaan lurus – seperti postur  dalam Langkah 2. Pastikan kepala u all sebahagian daripada garis lurus ini. Jangan biarkan ia jatuh di bawah bahu u all.

Langkah 4:

Tarik nafas semasa u all menurunkan diri ke lantai. Matlamat u all adalah untuk hampir, tetapi tidak cukup , sentuh dada  – bukan kepala  – ke tanah. Sebagai peraturan umum , hentikan gerakan apabila siku u all mencapai sudut 90 darjah.

Langkah 5 :

Menghembus nafas ketika menolak kembali ke atas. Mengekalkan bentuk garis lurus yang sama dan tidak mengunci siku ketika sampai ke atas pushup.

Langkah 6 :

Sebelum mengulangi, teliti posisi badan u all untuk memastikan u all tidak beralih selepas buat pushup pertama.

AMARAN: Sekiranya u all tak boleh buat atau tak mampu angkat badan, buat secara berdiri di mana u all push up pada dinding.. Tolak dinding.

1017118_549092175128026_462881440_n

Penulis

Coach Diane Sera dikenali ramai sebagai seorang Terapis Senaman, jurulatih peribadi & bootcamp, jurulatih kecergasan ibu pra & post natal, jurulatih bina badan sains sukan, trainer of trainers, pakar pemakanan dalam bidang kecergasan & sukan. Lebih dari 8 tahun meneruskan misi membantu dalam mengubah hidup orang ramai tentang kepentingan kesihatan dalam kehidupan seharian. Kemampuan beliau sebagai wanita multitasking yang berjaya menyeimbangkan antara kerjaya, keluarga, dan kesihatan mampu menjadikan beliau seorang jurulatih komuniti & atlit Wanita Badang yang hebat, dalam masa yang sama mampu memahami lebih mendalam akan keadaan hidup wanita di zaman mencabar ini. Kenali lebih mendalam tentang Diane Sera

Tuliskan komen