“Spot Reduction” adalah DONGENG !

Pernah terfikir atau terdengar ada yang mengadu,

“Macam mana nak buang lemak peha sini?”

“Macam mana nak buang lemak lengan tangan sini?”

“Isyk! susahnya nak kempiskan perut!”

“Apa senaman yang sesuai untuk buang lemak area sini?”

Kan?? Mesti selalu terdengar atau selalu mengeluh tengok keadaan badan yang kurang sempurna itu, Akan tetapi adakah benar kita boleh sasarkan pembakaran lemak kepada bahagian-bahagian yang kita mahukan tanpa menjejaskan bahagian lain??

Dalam nama lain, ini di panggil “Spot Reduction”. Sememangnya soalan seperti ini kerap ditanya dan menjadi isu kepada mereka yang merancang ingin menurunkan berat badan. Kerana di dalam proses penurunan tersebut, terdapat bahagian-bahagian majoriti yang masih menampung/menyimpan lemak degil seperti di bahagian bawah lengan, perut, peha & punggung (bagi kaum wanita) dan perut (bagi kaum lelaki). Ataupun, bagi mereka yang tidak mempunyai masalah berat badan akan tetap mempunyai bahagian badan yang tidak berapa “tone up”, jugak akan merasakan isu ini adalah isu yang susah bagi mereka menyelesaikannya.

Di pengakhirnya mereka akan mencari mesin-mesin atau ubat/krim yang dikatakan mampu membantu memecahkan di kawasan-kawasan degil tersebut.

Jadi, adakah Spot Reduction ini relevan sebenarnya ?

Teori pembakaran lemak yang ingin disasarkan atau “Spot Reduction” telah terbukti TIDAK BERKESAN & DONGENG.

Woopsie! Jangan terus melatah!

Ada kajian seperti dari salah seorang Strength Coach yang hebat bernama Charles Poliquin, telah mencipta satu sistem dipanggil Biosignature Modulation Method khas untuk spot reduction dengan menjadikan profil hormon dimana alatan kaliper lemak digunakan dengan mengambil 12 tempat bermasalah pada badan individu. Data yang dihasilkan kemudiannya yang akan menentukan hormon apa yang bermasalah di dalam badan individu tersebut supaya beliau boleh menggunakan suppliment yang sesuai, perbaiki cara pemakanan, dan dengan melakukan latihan kekuatan bagi menyelesaikan masalah ini.

Dengar macam memberangsangkan ya method ini, malangnya method ini di”tembak” hebat oleh para pakar kerana ia kurang bukti secara saintifik. Akan tetapi para saintis tidak biarkan ia tergantung tanpa tali, mereka melakukan kajian mengenai method ini dan terdapat beberapa journal yang relevan seperti “Biology Of Sex Difference” , “Journal Of Clinical Endocrinology and Metabolisme” menguguhkan bukti dengan mempersetujui method tersebut kerana memang terbukti hormon sememangnya memainkan peranan dalam menghasilkan pembiakan lemak lebih di sebahagian tubuh badan manusia. Jadi sekiranya you all berminat mencuba “Biosignature Modulation Method” ini, DS akan cuba huraikan selanjutnya di dalam post akan datang. Hasil yang akan diperolehi mungkin boleh jadi berkesan atau tidak berkesan.

Dalam erti kata lain, sebenarnya pengurangan lemak tidak boleh kita sasarkan dengan tepat. Ini kerana sekiranya kita ingin mengurangkan lemak di bahagian tersebut kita lebih di galakkan menurunkan peratusan lemak badan secara keseluruhan. Dengan penurunan peratusan berat badan, ia membantu menipiskan lapisan lemak bawah kulit supaya otot rangka nampak lebih jelas. Dalam masa yang sama pemakanan yang “clean” dan senaman bebanan yang berfungsi meningkatkan kekuatan & pertumbuhan otot mampu membantu meningkatkan metabolisma badan & membuatkan lapisan lemak berlebihan ditukarkan segera menjadi tenaga. Lemak yang telah ditukarkan menjadi tenaga dan berpecah menjadi glycerol & free fatty acid (FFA) yang kemudiannya akan memasuki aliran darah dan menjadi bahan bakar semasa latihan dilakukan. Ia boleh datang dari mana-mana bahagian dan bukan sahaja dari bahagian yang dikerjakan keras.

body-fat-percentage-women

Jadi masih belum ada sokongan kukuh saintifikal mengenai Spot Reduction. Tiada senaman atau makanan yang spesifik untuk isu ini. Apa yang DS boleh bantu, you all boleh cuba kaedah-kaedah yang tersenarai ini dan lakukannya dalam tempoh masa yang berterusan & konsisten. Jangan buat-buat lupa pulak, untuk mendapatkan hasil yang jelas, you all perlukan setidak-tidak 3 hingga 6bulan usaha gigih:

  1. Lakukan kepelbagaian jenis latihan kardio. Kalau mampu buat 6x seminggu, 30-45min setiap sesi pada intensiti yang berbeza-beza
  2. Tambah kecerunan ketika melakukan hiking, berlari, berjogging atau berbasikal. Kecerunan yang tinggi akan memaksa otot kita bekerja keras dan menggunakan lebih banyak lemak degil disamping ‘toning’ kan otot.
  3. Lakukan lebih latihan bebanan. Belajar dengan lebih spesifik mengenai program2 latihan bebanan daripada jurulatih2 bertauliah. Kerana latihan bebanan mampu membentuk / carving bahagian bermasalah menjadikannya lebih pejal dan montok. Latihan bebanan di antara latihan yang mempercepatkan pengurangan lemak dibawah kulit yang menampung lemak degil.
  4. Penjagaan dalam diet harian. Yup semua orang tahu tentang potong minyak, gula dan garam dalam pemakanan harian kita. Sebenarnya itu tidak mencukupi. Apa yang you all perlu perhatikan adalah pengambilan karbohidrat ringkas yang lebih cepat tukar kepada gula dalam darah & menjadi lemak segera sekiranya ia tidak digunakan segera & diambil dalam kuantiti berlebihan/kerap.
  5. Jangan skip meal atau lambat makan. Sebab bila you all skip meal, gula dalam darah akan menjadi tidak stabil yang akan mengakibatkan diri bertidak menyimpan lemak & “mencungkil” rasa craving sehingga memuncak sekiranya dibiarkan lebih lama.
  6. Kerap mengunyah. Mengunyah yang dimaksudkan disini adalah mengunyah snek yang sihat dalam kuantiti terkawal selagi tidak melebihi keperluan kalori badan masing-masing. Jadi bijak membahagikan meal you all kepada beberapa bahagian supaya gula dalam darah berada dalam keadaan stabil.
  7. Rekod apa yang anda makan setiap hari. Alaaa..tak payah susah-susah, zaman teknologi kini dah ada Instagram atau apps yang boleh track meal kita setiap hari. Ini adalah method berjaga2 supaya you all tidak terbabas kalori setiap hari. Sebab kita tak perasan, porsi yang kadang2 kecik, tinggi kalorinya, akan tetapi efek kenyang tu kurang. End up you akan makan dalam porsi yang besar untuk dapatkan rasa kenyang.
  8. AIR! AIR! AIR! Bukan air bergula. Air kosong membantu badan kita sentiasa hidrasi. Ada jugak apps di telefon bimbit mengingatkan kita untuk minum setiap jam. Sekiranya badan berada dalam keadaan kering / terhidrat, pelbagai sistem dalam badan menjadi tidak lancar & menjadikan badan kita stress.
  9. Elakkan stress. Stress boleh datang dari pelbagai punca. Sekiranya badan stress, badan akan mogok & bertidak menyimpan lemak lebih banyak.
  10. Dapatkan rehat/tidur yang berkualiti. Akan datang DS cuba buatkan artikel mengenai tidur yang berkualiti
  11. Genetik memainkan peranan!! Kadang-kadang bila kita terlalu obses membandingkan badan kita dengan orang lain, kita terlupa untuk bersyukur. Dengan kata lain, kenapa perlu bandingkan badan kita dengan orang lain, genetik tak sama. Setiap genetik ada kelebihan & kekurangannya. Cuma kita perlu usaha mencantikkan rupa badan dengan melakukan perkara2 sihat di atas. Akan tetapi, sekiranya kita telah dilahirkan dengan genetik berpeha atau punggung besar, jangan mengeluh! Carves your assets! Love & appreciate your genetic !

Kalau nak, usahakanlah ya 😉

Usahakan dengan gigih & belajar bersabar.

Elakkan stress, GOOD LUCK !!

 

Rujukan:

  1. Bouchard, C., Tremblay, A., Després, J., Thériault, G., Nadeauf, A., Lupien, P., … Fournier, G. (1994). The Response to Exercise with Constant Energy Intake in Identical Twins. Obesity Research, 2(5), 400-410.
  2. Pérusse, L., Després, J., Lemieux, S., Rice, T., Rao, D., & Bouchard, C. (1996). Familial aggregation of abdominal visceral fat level: Results from the Quebec family study. Metabolism, 45(3), 378-382.
  3. Gonzalez, J., Veasey, R., Rumbold, P., & Stevenson, E. (2013). Break-fast and exercise contingently affect postprandial metabolism and energy balance in physically active males. British Journal of Nutrition, 110(4), 721-732.
  4. Karastergiou, K., Smith, S., Greenberg, A., & Fried, S. (2012). Sex differences in human adipose tissues – the biology of pear shape. Biology of Sex Differences, 3(1), 13-13.
  5. Woodhouse, L. (2004). Dose-Dependent Effects of Testosterone on Regional Adipose Tissue Distribution in Healthy Young Men. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 89(2), 718-726.
  6. Stress May Cause Excess Abdominal Fat in Otherwise Slender Wom-en, Study Conducted at Yale Shows. (2000, September 22). Retrieved from http://news.yale.edu/2000/09/22/stress-may-cause-excess-abdominal-fat-otherwise-slender-women-study-conducted-yale-shows
  7. Stallknecht, B., Dela, F., & Helge, J. (2007). Are blood flow and lipolysis in subcutaneous adipose tissue influenced by contractions in adjacent muscles in humans? AJP: Endocrinology and Metabolism, 292(2), E394-E399.
  8. Karpe, F., Dickmann, J., & Frayn, K. (2011). Fatty Acids, Obesity, and Insulin Resistance: Time for a Reevaluation. Diabetes, 60 (10), 2441-2449.
  9. Bouchard, C., Tremblay, A., Després, J., Nadeau, A., Lupien, P., Thériault, G., … Fournier, G. (1990). The Response to Long-Term Overfeeding in Identical Twins. New England Journal of Medicine, 322(21), 1477-1482.
  10. Bjorntorp, P. (1997). Hormonal control of regional fat distribu-tion. Human Reproduction, 21-25.
  11. http://www.yalescientific.org/2011/04/targeted-fat-loss-myth-or-reality/

Leave a reply