HEY !!! CONGRATES SARAH !!!

YOU ARE THE FIRST YANG RASMIKAN “MY SUCCESS STORY” IN DS BLOG!!
thank you jugak for sudi sharing your story hear in my blog….
hope my friends out there boleh jadikan story u sebagai pembakar semangat dorang to start a healthy lifestyle!!
^_______________^

This is my Acheh friend’s true story about her & healthy lifestyle journey:

Salam…
.
Nama saye Siti Sarah..people call me Sarah..
.
Saya x dilahirkan dengan badan yg gemuk atau berisi..malah mase saya sekolah menengah dulu orang panggil saya tiang eletrik bcoz i was so skinny! But then, seiring berjalannya waktu, ummi saya pon bukak restaurant, so makanan tu memang dah ada depan mata slalu..saya x penah terfikir nk melaram ke,nak bergaya ke,atau nk pakai baju cantek2 ke..i just eat n eat..mybe at de same time mase tu tengah banyak assignment,exam,so makan saya x tercontrol..malam bila saye mengadap laptop,makanan atau snack pape je mesti ade tepi saye..wajibon!~ dan makanan saya ofcoz not healthy, saye makan je ape yang saye rase sedap.. sampai la berat saya mencecah 99kg..Saye pernah diet,tapi kejap je,lepas tu berat saye balik ke asal..sebab dah banyak kali sangat diet saye fail (mybe kurang motivasi kot),saye dah malas dah nak diet2 ni..
.
But,nak dijadikan cerita,mungkin Allah nk beri teguran pada saye supaya saya tukar gaya hidup saye..saye jatuh sakit pada June 2011..sakit teruk sangat,,saye x tau nak bagi name apa penyakit ni,tapi yg saye tau sakit perut yg amat..it’s more hurt then gastric..saye x boleh makan yang pedas2, yang keras2..only bubur nasi sahaja..dan ia berjalan selama 7 bulan..saye terlantar x berdaya..dah mcm mayat hidup..mungkin sebab saye x control makan,kadang2 saye x sempat breakfast..bile dah sakit mcm tu baru saye sedar diri siket..padan muke saye kan..dan selama 7 bulan saye sakit tu,berat saye menjadi 69kg..sangat cengkung..turun 30kg dlm mse 3 bulan..
.
Saye sehat kembali pada february 2012..lepas je sehat saye memang x makan sembarangan dah,tapi berat saye naik jugak ke 80kg..hehe..lepas tu saye sedar yang saye x boleh terus macam ni..saye teringin nak pakai lawa2,sangat sakit hati bile masok kedai baju tapi kene pejam mata..duhhhh..i had to do something..saye mula berdiet,saye x diet ketat tapi saye start slow2..slow but sure..saye start bulan may 2012..sebelum ni memang badan saye dah turun sebab sakit,so ada hikmah la kan sakit tu,yang saye kene buat sekarang ni adalah mementen kan dan jaga makan je..

.
Saye jadi rajin ke fitness centre, saye aerobic dekat rumah pakai berpandukan video2 yg ade dekat youtube tu..makan saya pon saya jaga,lama2 nasi bukan makanan utama saye..well saye tetap makan nasi jugak kadang2 tapi siket,dan kalau saye jemu makan nasi putih saye masak nasi merah,kalau teringin sangat nk makan yang goreng saye goreng guna olive oil..tapi siket je tau..saye lebih banyak makan yg rebus2 dan steam atau panggang..malam kalau saye lapar saye akan makan betik sebijik,atau tembikai..atau apel..or whatever..janji buah..saya kurangkan carb kalau malam..saye banyak kan makan protein..sekarang (august 2012 ) berat sy dah menjadi 71kg dengan ketinggian 168cm..saya memang x nampak terlalu gemuk dah tapi saye tetap nak dapatkan berat ideal saye yaitu 60 or 65kg..bile saye tengok gamba2 lame saye,i just cant believe that was me!!~
.
Healthy eating and exercise surely does go a long way, and i’m still not done!Β Β For me,there is two pain in this world,PAIN that hurt u,or PAIN that change u!!

and Someone said to me: “it’s not about diet, it’s about lifestyle!”

 

=======================================================

p/s:

Sarah, I macam kenal jew ayat yg last skali ni….huhuhu…

Ade lagi beberapa my friends yang successfully change their lifestyle & lose weight just by follow my way… in the future I will post more… so, jadi to all of my friends out there yang sudi berkongsi experience & story macam Sarah ni, can email me at diane.sera22@gmail.com…

I sangat mengalu2kan u all follow cara I mengubah cara hidup kepada yang lebih sihat, and then story u all boleh share in my blog…. simple kan?? so, ape lagi?? come and join me & more of my healthy friends….

 

Diane Sera
Penulis

Coach Diane Sera dikenali ramai sebagai seorang Terapis Senaman, jurulatih peribadi & bootcamp, jurulatih kecergasan ibu pra & post natal, jurulatih bina badan sains sukan, trainer of trainers, pakar pemakanan dalam bidang kecergasan & sukan. Lebih dari 8 tahun meneruskan misi membantu dalam mengubah hidup orang ramai tentang kepentingan kesihatan dalam kehidupan seharian. Kemampuan beliau sebagai wanita multitasking yang berjaya menyeimbangkan antara kerjaya, keluarga, dan kesihatan mampu menjadikan beliau seorang jurulatih komuniti & atlit Wanita Badang yang hebat, dalam masa yang sama mampu memahami lebih mendalam akan keadaan hidup wanita di zaman mencabar ini. Kenali lebih mendalam tentang Diane Sera

Tuliskan komen